2024. 02. 29. - 08:00

Új, profi tűzszerész robotot használ a Magyar Honvédség

Új, profi tűzszerész robotot használ a Magyar Honvédség

Több hétig tartó kiképzésen vesznek részt azok, akik használni fogják az új nehéz tűzszerészrobotot a Magyar Honvédségnél.

Vadonatúj robot érkezett a honvédekhez: az Andros F6B típusú nehéz tűzszerészrobot a REMOTEC gyár gyártmánya, mely mostantól az Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred robotflottáját erősíti – tudatta a honvedelem.hu.
 
Az F6B nem számít teljesen új technikának, egy korábbi verzió továbbfejlesztett változata ugyanis.
 
Ez a típus attól más, hogy határoló rendszerrel szerelték fel a kezelő kart, tehát a művelet során a robot nem tehet kárt magában, amennyiben műszaki hiba vagy elhibázott irányítás történik.
 
Új, profi tűzszerész robotot használ a Magyar Honvédség - Fotó: hmzrinyi.hu
Új, profi tűzszerész robotot használ a Magyar Honvédség - Fotó: hmzrinyi.hu
 
Azon túl azonban, hogy a kar védelme megoldott, a vezérlőpultot is néhány új biztonsági funkcióval látták el, aminek eredményeképpen nyugodtabban dolgozhatnak az operátorok – írta a honvedelem.hu.
 
Az új modell háromfajta vezérléssel és hőkamerával is fel lett szerelve, s akár 366 méteres távolságból is lehet vele dolgozni. Rádiófrekvenciás vezérléssel ugyancsak rendelkezik, így tereptől függően 200-1500 méter közötti távolságból is irányítható.
 
Két állandó kamerája van, de akár hat darab felszerelésére is van mód.
 
Az operátor kiképzés több hetet vesz igénybe, melyen a terepviszonyok megismerése is rendkívül fontos.
 
A roboteszköz lánctalpon jár és segédkerekekkel is rendelkezik, melyekkel óránként 7 kilométeres sebességgel is haladhat. Önsúlya 204 kiló, de a felszereltségtől függően 270 kilogramm is lehet. Kerekek nélkül ugyanakkor olyan széles, hogy elfér a buszok, repülők széksorai között – írta meg a honvedelem.hu.
 
Fotó: hmzrinyi.hu
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.