2016. 11. 15. - 12:40

Miért színeződik el a fogunk?

Miért színeződik el a fogunk?

A fogak elszíneződése átlagos problémának számít. Hogy milyen árnyalatúak és megjelenésűek a fogak, az nagymértékben függ az okoktól is. Lássuk, mit is kell néznünk, hogy el tudjuk dönteni?

A fogak elszürkülése, sárgulása vagy megbarnulása sokaknál előfordul. Nem csoda, ha a tükörbe nézve törni kezdjük a fejünket azon, vajon mi okozza az elszíneződést. Lehetséges, hogy ez a dolog még mindig fennáll.

A fogak elszíneződésének árnyalata árulkodik azonban arról, milyen ok állhat a háttérben. Lássuk erre az első néhány példát!

-Kromogén vegyületek (ételek, italok, fogyóeszközök): a sötét vegyületek, amelyek bizonyos ételekben és italokban találhatók meg, így például a kávéban, teában, kólában, borban, dohányban, sárgás, barnás vagy narancsos elszíneződést produkálhatnak. A legtöbb esetben ez mindegyik fogat érintik.

Nem mindenkinek ugyanolyan színű a foga

Nem mindenkinek ugyanolyan színű a foga

Az elszínező hatást a teában és a kávéban levő tannin-, a dohányban levő nikotin okozhatja, amelyet a fogzománc fogva tart.

Erősen színez a fekete áfonya, cseresznye, meggy, áfonya, szójaszósz is. Általános szabály, hogy ha gyakran tesszük ki fogainkat olyasminek, ami a ruhánkat is befesti, akkor nagy eséllyel a fogakra is ilyen hatással lesz.

-Korral járó elszíneződés: természetes, hogy a kor előrehaladtával fokozatosan elkezdenek sárgulni, barnulni a fogak.

Emögött is állhat az, hogy sok kromogén vegyületet fogyasztott az ember – de egyéb okból is történhet az elszíneződés. Hogy milyen árnyalatú a fog, az függ attól is, hogyan veri vissza a fényt. A fény először behatol a fog áttetsző zománc rétegébe, s ha az átlátszatlan dentinhez jut, visszatükröződik. Vagyis minden, ami megváltoztatja a zománcot, vagy a dentin színét, a fog látszólagos árnyalatát is változtatja.

Ahogy az ember idősödik, a fogzománc vastagsága csökken, vagyis több látszik a viszonylag sötétebb dentinből.

Az ételeink, italaink és genetikai tényezők is befolyásolhatják a fog színét

Az ételeink, italaink és genetikai tényezők is befolyásolhatják a fog színét

A fog dentinjének színe idővel változik, ez normális élettani folyamat – a másodlagos dentin kialakulása.

-Genetikai tényezők: egy ember fogánál a kiindulási szín is lehet más, mint az átlagos – vagyis természetszerűleg is sárgásabb, barnább vagy szürkébb, világosabb vagy sötétebb, mint másoké. Ennek hátterében a genetika keresendő.

A fogorvos egyébként a kezelések, tömések alkalmával igyekszik figyelembe venni a páciens fogárnyalatát, hogy a tömés ne térjen el lényegesen az alap színtől.

A cikket folytatjuk!

Kapcsolódó cikk:

Fehérítéstől az implantátumig

7 dolog, ami csúnyán elszínezi a fogainkat

Ezzel vond be a fogad és vakítani fog!

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.