7 dolog, ami csúnyán elszínezi a fogainkat!
Színesítsd az életed – de ne a fogaiddal! Nem kell hozzá túl sok kávét inni, hogy a makultátlan fehérség sárgásba váltson. Bizonyos ételekkel ugyanúgy elérjük, hogy elszínezzék a fogainkat. Hogyan kerüljük el őket?
Nem szépek a fogaink? Mosolyogni sincs igazán kedvünk, mert úgy érezzük, nincs mit mutogatnunk? Ha zavar bennünket a fog elszíneződése, nemcsak különféle fehérítő termékekkel tehetünk ellene. Érdemes odafigyelnünk arra, hogy mit eszünk és iszunk. Egyes ételek és italok ugyanis sokat tesznek a fogak fehérségének eltüntetéséért. Melyek ezek?
A cukros üdítőkkel sem járunk jól, ha fehér fogakat szeretnénk
1.Tea: egészséges ital, de nem a legjobb választás a fehér fogakhoz. A fogászok szerint a tea, különösen a fekete változat több foltot okozhat, mint a kávé. A gyógy- és a fehér tea szintén elszíneződést eredményez, ráadásul a zománcot is koptatja.
2.Szószok: ízletesek, de a mély színárnyalattal rendelkező szószfajták – így a szója, paradicsom, curry – ugyancsak színeznek. Jobban járunk a fogak fehérsége szempontjából, ha világos színű, krémes szószokat fogyasztunk, fogat mosunk és öblítünk utána.
3.Sport italok: a savas ételek és italok szintén hatással vannak a fogakra – koptathatják a zománcot és foltokat okoznak. A víz egyszerűbb választás és egészségesebb is.
4.Bor: ha egy étel vagy ital foltot hagyhat az asztalterítőn, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy a fogakkal is megteszi ugyanezt. A vörös bor, mely sötét, gazdag színéről ismert, elszínezi a fogat. A fehér változat, amelyben még több sav van, ugyancsak tesz a foltosodásról.
5.Áfonya, szeder, cseresznye, gránátalma: az élénk árnyalatú gyümölcsök rátapadnak a fogakra, így nem járunk túl jól az ezekből készült sütikkel. A fakóbb fajták, így a szőlő vagy a fehér áfonya kevésbé okoz foltokat, de savas mivoltuk miatt szintén árthatnak a fogzománcnak. Tehát, ha ettünk belőlük, mossuk meg a fogunkat és lehetőleg fogselymezzünk is.
Az energiaitalok fogyasztása helyett szavazzunk a vízre
6.Kóla és más szénsavas üdítők: elszínezik a fogakat, tehát még egy jó okunk van arra, hogy ne fogyasszuk őket. Nemcsak foltokat okoznak, de a bennük levő, ízesítéshez használt anyag a zománcot is „megeszi”.
7.Cukor, rágó, nyalóka, jégkrém: az efféle édességek képesek a nyelvet színessé tenni, így a fogakra is hatással vannak. A jó hír az, hogy hacsak nem esszük őket nyakra-főre, kismértékben ártanak.
Természetesen a felsoroltak között számos olyan étel és ital van, amelyek egyébként jótékonyak egészségünkre nézve, köztük az áfonya, a paradicsomszósz vagy a teák – antioxidánsban gazdagok. Vagyis, nyugodtan együk őket, de ne túl sűrűn ugyanazt, váltogassuk őket kevésbé fogszínező élelmiszerekkel. Nagyon finom ételeket készíthetünk például a karfiolból, almából, szőlőből és a dinnyéből is.
Mit tehetünk még? A különféle italokat igyuk szívószállal, így jobban távol tartjuk őket a fogainktól!
Sokat segít az is, ha nem tartogatjuk a színezni képes italokat sokáig a szánkban, hanem gyorsabban lenyeljük. Minden evés és ivás után gondosan mossunk fogat és öblítsünk, ezzel is csökkentve a fogak elszíneződésének esélyét.
B.A.