Miben van értékes fluorid? Ki nem találjuk!
Nem kell miatta aggódni, ha rendszeresen fogyasztunk egy bizonyos italt - Egy közelmúltban végzett kutatás eredménye szerint a rendkívül hasznos fluoridot a teából is megkapjuk.
Nem is gondolnánk, hogy szinte naponta teszünk a fogaink egészségéért – feltéve, ha iszunk teát!
Kiderült, hogy a tea a fluorid igen fontos forrása. Minél tovább hagyjuk állni a csészében a filtert, annál jobb a fogaink szempontjából.
Egy új kutatás, amelyet a Tea Advisory Panel (TAP) szakemberei végeztek, egy plusz előnyt emeltek ki a teafogyasztás szempontjából. Dr. Tim Bond elmondta: azok az italok, amelyek cukrosak és savasak, legfőbb okozói a fogszuvasodásnak és eróziónak, sőt az elhízáshoz is hozzájárulnak. Hiába koncentrálunk a kalóriákra, ha az italokban is sok cukor van elrejtve.
Mindegyik tea jól vizsgázott
A tea azonban nem rongálja a fogzománcot, mint ahogyan a cukros és szénsavas üdítők, a savas gyümölcslevek és az alkohol teszik. Ellenkezőleg: a teafélék védik és erősítik a fogakat. A becslések szerint a britek 70 százalékának fluorid-bevitele a teából származik, hiszen híresen sokat isznak ebből a kellemes italból.
Dr. Bond és a dietetikus Dr. Carrie Ruxton három teamárkát vizsgált, a gazdaságos, a közepes minőséget képviselő és a prémium termékek közül. Egy teafiltert 240 milliliter forralt vízben áztattak, s hagyták minél hosszabb ideig állni, mielőtt „kifacsarták”. Az eljárást háromszor ismételték meg, s tesztelték, milyen az átlagos fluorid tartalom. Mindhárom tea esetében nőtt, minél hosszabb ideig áztatták a filtert.
Hasznos, ha mindennap fogyasztunk teát
Ez a tanulmány csak hozzáadott azokhoz a bizonyítékokhoz, amely azt bizonyítja, hogy a tea kiváló és egészséges hidratáló ital.
Minden formájában találunk polifenolokat, olyan növényi vegyületeket, amelyek antioxidáns tartalmúak, gyulladáscsökkentő és anti-proliferatív tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy közelmúltbeli tanulmány arra is bizonyítékkal szolgál, hogy Nagy-Britanniában a flavonoid-bevitel csaknem fele a teából származik.
A flavonoidok már csak azért is érdekesek, mert megnövekedett antioxidáns-aktivitást okoznak, a lipid-peroxid szintje csökken, az egészségtelen LDL koleszterin oxidációjával szemben pedig nagyobb az ellenállás. Fogyasszuk hát a teát - hosszabb áztatás után!
Kapcsolódó cikk:
Mit kell óvatosan enni, inni a fogak egészsége érdekében?
B.A.