Kevésbé tapad a baktérium, ha ott a fluorid

Tudjuk-e, miért olyan fontos a fluorid? Enélkül ma már nem árusítanak fogkrémet. Most megtudhatjuk, miként harcol a fogszuvasodás ellen.
Napjainkban mindenki számára természetes, hogy a fogkrémekben van fluorid. Német tudósok azonban most megfejtették, milyen módon is „dolgozik” ez a hasznos vegyület.
Azért van rá szükség, mert csökkenti a baktériumok képességét, hogy szorosan a fogakhoz tapadjanak, s ezáltal fogszuvasodást okozzanak. S ha a baktérium nem ragad annyira, könnyebb megszabadulni is tőle fogmosás és fogselymezés során.
A fogakat azzal védi a fluorid, hogy kevésbé tapadnak meg rajtuk a baktériumok
Karin Jacobs és munkatársai arra jutottak, hogy noha fél évszázada tart a tudományos kutatás, több vita alakult már ki a fluorid kapcsán: miként csökkentik részecskéi a fogszuvasodás kockázatát.
Korábbi kutatások régen kikötötték, hogy a fluorid segít a fogzománc megszilárdításában, amely védi a fogat a savtól, melyet a szuvasodást okozó baktériumok termelnek.
Újabb tanulmányok szerint a fluorid behatol a fogba és megszilárdítja a zománc vékony rétegét, sokkal jobban, mint azt korábban gondolták – hitelt adva ezzel más elméleteknek is arról, hogyan működik a fluorid.
A Langumir szaklapban közzétett tanulmány tehát új bizonyítékot írt le arra vonatkozóan: a fluorid azáltal is kifejti hatását, hogy adhéziós hatást gyakorol a baktériumokra, melyek a fogakhoz tapadnak és szuvasodást okozó savat termelnek.
A tapasztalatokat mesterséges fogakról szerezték – amely kimutatta, hogy a fluorid csökkenti a baktériumok megtapadásának képességét, így könnyebb lemosni a baktériumokat nyállal, majd a fogmosással is – mondta el a szakember.
Kapcsolódó cikk:
Ha fáj a szuvas fog, már régen rossz
Megjavulhatnak a fogak maguktól?
Létezik megelőzési módszer fogszuvasodásra?
B.A.