Egészséges fogak? Ha vega vagy, ezt fogyaszd
Felnőtteknek napi 1000 milligramm tanácsos kalciumból, mely létfontosságú az erős csontok és fogak számára. Miből célszerű azonban a vegetáriánusoknak kalciumot bevinni a szervezetükbe?
A kalciumot nem nehéz beszerezni, ha valaki változatosan étkezik. A vegetariánusoknak azonban fokozottan oda kell figyelniük arra, elegendő mennyiséget fogyasztanak-e. Nincs azonban miért aggódni, hiszen számos kalcium-forrás áll rendelkezésükre, csak tudni kell, mit keressenek.
Persze, tabletta formájában is fogyasztható, de a természetes források mindig jobbak.
A vegetáriánusoknak is számos kalciumforrás áll rendelkezésükre
Lássuk, melyek ezek.
1. Dúsított, nem édes, szója-, rizs-, zab-, dió- vagy kókuszitalok: sokféle van már belőlük, ráadásul hosszú élettartamúak, sokáig elállnak. Fontos viszont ellenőrizni, hogy dobozukon fel van-e tüntetve, hogy kalciummal dúsítottak. Általában 100 milliliterenként 120 milligrammot tartalmaznak.
2. Kalciumos tofu: ennél az élelmiszernél szintén érdemes ellenőrizni, mennyi kalciumot tartalmaz. Különösen, ha úgy érezzük, nem jut elegendő mennyiséghez a szervezetünk.
3. Szezám magok, Tahini: ezeket bármikor beleszórhatjuk akár a sós süteménybe vagy a házi készítésű hummusba is.
4. Lencse, bab, borsó: igen sokféle ételt készíthetünk belőlük, levesbe, salátába, vega spagettibe is rakhatjuk őket. A vegetáriánus kolbászoknak szintén ízletes összetevői.
A kalciumot aszalt gyümölcsök is tartalmazzák
5. Aszalt gyümölcsök: a mazsola, szilva, füge, kajszibarack a kalcium igazi forrásai. Ideális esetben más étellel együtt fogyasztjuk őket. Tegyük már csak azért is, mert ezzel csökkentjük a gyümölcsben levő természetes cukrok hatását a fogakra.
+1 jó tanács: a D-vitamin segít felszívni a kalciumot a szervezetnek. Érdemes ezért olyan ételeket választani, amelyekben mindkét fontos tápanyag megtalálható, vagy alkalmazzunk étrend-kiegészítőt.
Kapcsolódó cikk:
Így hatnak a fogakra a növényi alapú ételek!
Árulkodó fogak: lágyabb ételeket ettek őseink, mint hinnénk
B.A.