2023. 06. 22. - 09:00

Sokoldalú mesterséges intelligencia: daganatoknál és vadállatoknál is segít

Sokoldalú mesterséges intelligencia: daganatoknál és vadállatoknál is segít

Daganatok felismerését, sőt ritka madárfajok felkutatását is segítheti az a mesterséges intelligencia, amely vázlatokat használ a képeken belüli tárgyak észlelésére.

Meglepő: mesterséges intelligenciát alkottak a kutatók, amely nemcsak daganatok felismerését segítheti, hanem akár ritka madárfajok azonosítását, keresésést is.
 
Ez az MI vázlatokat használ a képeken belüli tárgyak észlelésére. A Surrey Egyetem vezető kutatói szerint a gépi tanulási eszközök megtanítása bizonyos objektumok észlelésére, illetve figyelembe nem vételére egy adott képen, valódi változást hozhat, amely előrelépéshez vezethet a rák kimutatásában.
 
A Surrey Egyetem a 2023-as Computer Vision, Pattern and Recognition Conference (CVPR) konferencián készül bemutatni egyedülálló vázlatalapú objektumészlelő eszközét. Ez a konferencia a világ vezető mesterséges intelligencia-kutatásai mutatja be globális színtéren. Olvasd el: A rák felismerését segítheti az automatikus képelemzés
 
Sokoldalú mesterséges intelligencia: daganatoknál és vadállatoknál is segít
Sokoldalú mesterséges intelligencia: daganatoknál és vadállatoknál is segít
 
Az új eszköz lehetővé teszi a felhasználónak, hogy felvázoljon egy objektumot, ezt használja a mesterséges intelligencia alapnak a képen belüli kereséshez, hogy megtalálja a vázlatnak megfelelőt – miközben figyelmen kívül hagyja az általánosabb lehetőségeket.
 
„Egy művész vázlata tele van egyéni jelzésekkel, amelyeket a szavak nem tudnak tömören átadni, ahogyan az is igaz, hogy egy kép ezer szót közvetít. Az újabb MI-rendszereknél egyszerű leíró szavak segítenek a képek létrehozásában, de egyik sem képes kifejezni a felhasználó individualizmusát, valamint a felhasználó által keresett pontos egyezést” – mondta Yi-Zhe Song professzor, a kutatás vezetője a Surrey Egyetem EmberközpontEmberközpontú MI Intézetéből. Olvasd el: Virtuális daganatok és mesterséges intelligencia lehet a rákterápia jövője
 
„Itt jön képbe vázlatalapú eszközünk. A mesterséges intelligenciát a művész vázlatokon keresztül arra utasítja, hogy pontos tárgyat találjon, másokat viszont hagyjon figyelmen kívül. Ez pedig elképesztően hasznos lehet az orvostudományban, agresszívebb daganatok felkutatásában vagy akár a vadon élő állatok védelmére is, ritka állatok észlelése által.”
 
A kutatók a konferenciára példát is hoznak: egy eszköz, amely segít megkeresni a zebrákkal teli képet, s csak az a vázlat irányítja a keresést, amely egy evő zebráról készült. Az MI eszköz figyelembe veszi a vizuális jeleket, például a pózt és a szerkezetet, de a döntéseket az amatőr művész által megadott pontos követelmények alapján hozza meg.
 
A mesterséges intelligencia képessége arra, hogy egyedi, amatőr vázlatok alapján képes észlelni tárgyakat, jelentős ugrást jelent a Computer Vision rendszerben az emberi kreativitás kiaknázása terén. Lehetővé teszi az emberek számára, hogy teljesen más szemszögből kommunikáljanak a mesterséges intelligenciával. Már nem hagyják, hogy az MI diktálja a döntéseket, hanem arra kérik, hogy pontosan az utasításoknak megfelelően viselkedjen, szükségessé téve az emberi beavatkozást” – magyarázta a professzor.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.