2024. 04. 04. - 10:15

Mesterséges intelligencia - Meghökkentő dolgokra képes az új Figure humanoid robot

Mesterséges intelligencia - Meghökkentő dolgokra képes az új Figure humanoid robot

A Tesla Optimus-át is túlszárnyalhatja a Figure-01 robot számos képességével. Utóbbi nemcsak több dologban ügyes, de teljes beszélgetéseket is folytathat az emberrel.

A legtöbb humanoid robot, például a Tesla Optimusának megépítése arra összpontosított, hogy segíteni tudjon az embereknek a nehezebb vagy monoton fizikai, kézi feladatok elvégzésében.
 
Nos, a Figure azon mesterséges intelligencia és robotika startup cégek közé tartozik, amelyek nem elégedtek meg a mozgás-képességekkel.
 
A Figure a következő szintre igyekszik emelni humanoid robotjait a nyelv integrálásával – az eredmények pedig lenyűgözőek.
 
A startup a közelmúltban közzétett egy 2 perces videót a Twitter utódjának számító X-en, hogy bemutassa, mire képes humanoid robotja, a Figure 1 – a cég neurális hálózatainak, valamint az OpenAI vállalat vizuális és nyelvi intelligenciájának köszönhetően. Olvasd el: Humanoid robot tömeggyártásba kezdene 2025-től Kína
 
Mesterséges intelligencia - Meghökkentő dolgokra képes az új Figure humanoid robot
Mesterséges intelligencia - Meghökkentő dolgokra képes az új Figure humanoid robot
 
A videóban látható, hogy egy ember megkérdi a Figure 1 robotot, mit lát, mire az egy meggyőző társalgás keretében elmagyarázza, mi van pontosan az előtte lévő asztalon - bemutatva a robot fejlett természetes nyelvi feldolgozási, nyelvi és vizuális képességeit.
 
Még lenyűgözőbb azonban, amikor az illető azt mondja a robotnak, hogy enne valamit. A Figure 1 válaszul kiválasztja az almát az előtte levő elemek közül - rámutatva, hogy képes a helyzetet végiggondolni és a feldolgozás alapján teljesíteni a kérést.
 
Amikor azt kérték tőle, a robot meg is tudta magyarázni a választását, miközben már egy másik feladat végrehajtását végezte. Azt mondta, „adtam neked az almát, mert ez az egyetlen ehető tárgy, amit az asztalról biztosíthatok.”
 
A Figure startup cég 2024 február végén jelentette be, hogy partneri viszonyt létesített az OpenAI-val, abban a reményben, hogy utóbbi kutatásait kihasználva javíthatja humanoid robotjai nyelvi feldolgozási és érvelési képességeit.
 
A robotikai startup bízik benne, hogy az együttműködés felgyorsítja a robotok piacra kerülését.
 
 
Nagyon úgy tűnik, hogy a Figure 1 robottal egyértelműen jól haladnak a céljuk felé. Nagy áttörés küszöbén állhatnak, hiszen a közeljövőben kereskedelmi forgalomban is kapható lehet a robot, amely nemcsak fizikai feladatokat tud végrehajtani, hanem érvelni és beszélni is képes.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.