2024. 03. 25. - 10:15

Mesterséges intelligencia - Humanoid robotok dolgoznak a Mercedesnél, már nálunk is

Mesterséges intelligencia - Humanoid robotok dolgoznak a Mercedesnél, már nálunk is

Új humanoid robotok dolgoznak a Mercedes-Benz létesítményeiben, segítve az autók gyártását – az Apollo robotokkal már Kecskeméten is találkozhatnak az alkalmazottak.

Humanoid robotok szálltak be az autógyártásba a Mercedes-Benz üzemeiben.
 
A vállalat megállapodást kötött az Apptronik robotgyártó céggel, melynek értelmében az általános célú mesterséges intelligencia humanoid robotok a Mercedes-Benz gyártó létesítményeiben dolgoznak és segítik a járművek készítését.
 
Az Apptronik először 2023-ban mutatta be az Apollo robotot, amelyet arra terveztek, hogy az embereket veszélyes vagy kevésbé kívánatos, fáradságos feladatok elvégzése során támogassa. Olvasd el: Új humanoid munkásrobot érkezett
 
Mesterséges intelligencia - Humanoid robotok dolgoznak a Mercedesnél, már nálunk is
Mesterséges intelligencia - Humanoid robotok dolgoznak a Mercedesnél, már nálunk is
 
Általános célú ezermester
 
Mostanra több Apollo humanoid robotot állítottak be a Mercedes-Benz gyártósorára: többek között segítenek a dolgozóknak összeszerelő készletek leszállításában és az autómárka járműalkatrészeinek ellenőrzésében.
 
Várhatóan a járművek későbbi gyártási folyamata során is szállítják majd a készletezett alkatrészeket.
 
Ezen humanoid robotok - így az Apollo - telepítése segíthet automatizálni a Mercedes-Benzhez hasonló termelési létesítményekben néhány, fizikailag megerőltető, ismétlődő és unalmas feladatot, amelyek elvégzéséhez egyre nehezebb megbízható munkaerőt találni – nyilatkozta a vállalat.
 
A humanoid robotokat olyan méretűre építették, mint egy emberi munkás. Nagyjából öt láb magasak – vagyis kb. 173 centiméteresek - és 72 kilósak, amely termetükkel és erejükkel 25 kilót tudnak emelni. Az ipari terekben általános célú ezermesterként működnek.
 
„Ez egy új határvonal. Szeretnénk megérteni a robotikában és az autógyártásban rejlő lehetőségeket a munkaerőhiányok betöltésére olyan területeken, mint az alacsony képzettségű, ismétlődő és fizikailag megerőltető munkavégzés. Fel kell szabadítani magasan képzett csapattagjainkat, hogy megépíthessék a világ legkívánatosabb autóit” – fogalmazott Jörg Burzer, a Mercedes-Benz Group AG termelési, minőségi és ellátási lánc menedzsment igazgatótanácsának tagja.
 
 
 
Hozzátette: a robotika és a mesterséges intelligencia gyors fejlődése olyan terület, amelyet a Mercedes-Benz hajlandó feltárni. Különösen, hogy új lehetőségeket nyithat a korszerű járművek folyamatos készítése terén.
 
A robotok már Kecskemétre is megérkeztek
 
Az Apollo robotokat egyébként már hazánkban is csatasorba állították: a kecskeméti Mercedes-gyárban, amivel az a cél, hogy enyhítsék a munkaerőhiányt és jobban felhasználják a már meglevő alkalmazottak munkáját.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.