2023. 07. 27. - 09:25

Mesterséges intelligencia - Kína előrukkol az 5.5G-vel?

Mesterséges intelligencia - Kína előrukkol az 5.5G-vel?

Az 5.5G-t tervezi a kínai Huawei óriáscég. Úgy tűnik, Kína a gyorsabb vezeték nélküli technológiával szeretne élre kerülni a 6G szabványok versenyében.

Az 5G utóda, de a 6G elődje lenne az 5.5G, melyet a jelek szerint gőzerővel tervez Kína. A keleti országban június végén zajlott le az MWC Sanghaji szakkiállítás, Ázsia legjelentősebb mobiltechnológiai tárlata, melynek célja, hogy a nagy távközlési vállalatok bemutassák a keretében mobiltechnológiai fejlődésüket.
 
Eközben Kína kezdeményezte a 6G mobil szabványok meghatározását is.
 
Úgy tűnik, az 5G szélesebb körű bevezetése az országban meghozta az étvágyat a további innovációkhoz is – mondta a szakkiállításon tartott beszédében Meng Wanzhou, a Huawei Technologies pénzügyi igazgatója, egyben a rendezvény soros elnökhelyettese. Olvasd el: Kína lépéselőnyben - végére ért a 6G-tesztelés
 
Mesterséges intelligencia - Kína előrukkol az 5.5G-vel?
Mesterséges intelligencia - Kína előrukkol az 5.5G-vel?
 
A Huawei kimondottan az 5.5G technológiára helyezi a hangsúlyt, mint ezt a szaktárlaton is prezentálta. Az 5.5G átmenetnek tekinthető az 5G és a 6G között – szokás említeni úgy is, mint 5G Advanced vagy Beyond 5G. 
 
A cég 2024 második felében már forgalomba hozná.
 
A Huawei elmondása szerint az 5.5G tízszeres hálózati teljesítménynövekedést jelent a szabványos 5G-hez képest. Ezzel lehetővé válik a tárgyak internetének (IoT) gyorsabb elérése, a 3D-s tartalomkészítés, de a gyárak és a szállítási rendszerek is hatékonyabbak lesznek. Olvasd el: Korai 6G-mobilalkalmazásokat vezet be 2025-ig Kína
 
Korábban az MWC Sanghaj szakkiállításon elsősorban az innovatív dizájn és funkciók voltak a főszereplők az okostelefonok kapcsán. Mostanra azonban egyre inkább az 5G alkalmazásokra, valamint a vezeték nélküli technológiára terelődik a figyelem.
 
Az 5G kiépítését elsőszámú feladatnak tekinti az állami tulajdonú China Mobile is – immár gőzerővel dolgozik a 6G-kutatáson és fejlesztésen, azok előrehaladásán – hangsúlyozta az eseményen Yang Jie, a cég elnöke. A vállalat olyan rendszert mutatott be, amely a drónok hatékony működését segíti 6G technológiával.
 
Kína egyébként globálisan kiemelkedőnek számít az 5G hálózat elérhetősége tekintetében. Az országnak 2023 április végére már 634 millió 5G-felhasználója volt, s több mint 2,73 millió bázisállomással rendelkeztek az Ipari és Informatikai Minisztérium tájékoztatása alapján. Ezek a világszintű forgalom 60 százalékát tették ki.
 
A teljes cikk itt olvasható.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.