2024. 02. 29. - 08:50

Mesterséges intelligencia - Így alakítják a robotok a gyártásban a jövőt

Mesterséges intelligencia - Így alakítják a robotok a gyártásban a jövőt

Nagyon úgy tűnik, hogy a robotok valóságunk maradandó részeivé válnak. Fő funkciójuk azonban várhatóan az ismétlődő vagy veszélyes feladatok kezelése lesz – hogyan hat mindez a jövő gyártására?

Ma már egyértelműnek látszik, hogy a robotok maradnak a valóságunkban, részét képezik majd annak. Szerencsére azonban arról nincs szó, hogy a hatalmat a kezükbe veszik: leginkább az ismétlődő vagy veszélyes feladatok kezelése lesz a fő funkciójuk.
 
Lássuk, hogyan alakítják a gyártásban a robotok a jövőt.
 
Szoftver automatizáció
 
A hagyományosan az emberek által végzett feladatokat ma már számítógépes programok automatizálják. Számos szoftverautomatizálási technológia áll rendelkezésre, az üzleti folyamatok automatizálása (BPA) pedig a gyártási folyamatok szoftveren keresztüli egyszerűsítését és szabványosítását szolgálja.
 
Lényeges az is, hogy a robotizált folyamatautomatizálás (RPA) „szoftverrobotokat” használ 718-as ötvözet vezetékekkel, hogy az emberi tevékenységet szimulálja a számítógépes programokon belül.
 
Eközben az intelligens folyamatautomatizálás (IPA) a mesterséges intelligencia segítségével érti meg, hogyan hajtanak végre feladatokat az emberek egy számítógépes program alkalmazásával. Olvasd el: Elvehetik a munkánkat a robotok? Lassan a testtel!
 
Mesterséges intelligencia - Így alakítják a robotok a gyártásban a jövőt
Mesterséges intelligencia - Így alakítják a robotok a gyártásban a jövőt
 
Míg a BPA és az RPA némi hasonlóságot mutat, vannak finom különbségeik is. A BPA ahhoz hasonlítható, mintha az emberi részvételt a termelésben élvonalbeli szerszámokkal és robotokkal helyettesítenénk. Ezzel szemben az RPA ahhoz hasonló ahhoz, mintha egy együttműködő robotot építenének be a meglévő munkaerőbe, hogy támogatást nyújtsanak számára. 
 
Integráció
 
A robotalkalmazások szoftverének és számítási erejének fejlődése jelentősen meghaladta a korábbi időszakokét.
 
Ezek a fejlesztések leegyszerűsítették az olyan folyamatokat, mint az ipari robotok összeszerelése, telepítése és karbantartása - ezzel gyorsabbá és pénzügyileg életképesebbé téve azokat.
 
A fejlődés különösen előnyös a kisebb gyártó- és gépgyárak számára. Ezen létesítményeket egykor visszatartották attól, hogy robotikát építsenek be termelési rendszereikbe a jelentős költségek és a megértés hiánya miatt.
 
Lights-Out gyártás
 
A „light-out” gyártás keretében a robotok zökkenőmentesen képesek működni. A kifejezést gyakran használják olyan ágazatokban, ahol minimális az emberi beavatkozás és gépek kezelik a teljes gyártási folyamatot.
 
Noha az elképzelést egyes gyártóknak egyszerűbb megvalósítani, mint másoknak, azok, akiknek ez sikerül, gyakran a termelékenység jelentős növekedésével és a munkaerőköltségek csökkenésével szembesülnek.
 
Az ezt a módszert alkalmazó vállalatok az alacsonyabb világítási és klímaszabályozási követelmények miatt fokozott energiahatékonyságot is tapasztalhatnak.
 
Robotok és háztartás
 
A felhőkapcsolattal rendelkező háztartási robotok a jövőben leegyszerűsítik otthonunk karbantartását.
 
Mindennapossá válhatnak az olyan dolgok, mint a porszívó automatikus működésre programozása, vagy egy finom házias étel elkészíttetése robottal a munkanap végére.
 
Ma már vannak a láthatáron robotok, amelyek emberi beavatkozás nélkül képesek sütni, párolni, sütni, lassú főzést produkálni és egyéb ételkészítési funkciókat ellátni, ha beprogramozták őket. Az ilyen, felhőhöz kapcsolódó robotoknak valószínűleg fejlettebb verzióit is megtapasztalhatjuk a jövőben. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Jönnek a robotok az étel- és italiparba
 
Az elkövetkező esztendőkben az előrejelzések szerint javulni fog az emberrel való interakció és a hang megértése a robotok részéről. Ez az evolúció végső soron megváltoztathatja otthonaink megjelenését és hangulatát.
 
Egészségügy
 
A jövőben szembesülhetünk olyan helyzettel, hogy az alap elltátást végző orvos helyett - aki csak sztetoszkópot használ a vizsgálathoz -, intelligens robotokkal találkozunk. Kapcsolatot teremtenek a betegekkel, nyomon követik egészségi állapotát és a későbbi orvosi időpontok szükségességét is megítélik.
 
A gyógyszeripar egyre mélyrehatóbb átalakulások tanúja lehet. Az orvosi ATM-eknek köszönhetően a jövőben anélkül kaphatjuk meg a szükséges gyógyszereket, hogy megosztjuk egészségügyi adatainkat egy ismeretlennel.
 
Mindent összevetve, a gyártás állandóan változó területén a robotok kiemelkedő partnerekké léphetnek elő, ahelyett, hogy fenyegetést jelentenének a már megszokott módszerekre nézve.
 
S ahogy nő a robotikához való hozzáférés, a gyártóegységek - méretüktől függetlenül -, profitálhatnak ezekből a progresszív lépésekből.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.