2023. 07. 24. - 10:45

Mesterséges intelligencia - Homok alatt is kúszik a teknősbéka ihlette robot

Mesterséges intelligencia - Homok alatt is kúszik a teknősbéka ihlette robot

Képes homok alatt kúszni és kiásni magát egy vadonatúj robot, melynek a kutatók két elülső végtagot adtak – lényegében a teknősfiókák túlméretezett uszonyait utánozza.

Teknősbékák ihlettek egy új robotot, amely a homok alatt kúszik és ki is tudja onnan ásni magát. 
 
Ez az egyetlen robot, amely 12 centiméter mélységben is képes a homokban haladni, másodpercenként akár 1,2 milliméteres sebességgel – nagyjából 4 métert, vagyis 13 lábbal jut előrébb óránként.
 
Ez lassúnak tűnhet, de más, föld alatt élő állatokkal, például férgekkel és kagylókkal összehasonlítva nem az.
 
A robot végtagjai végén erőérzékelőkkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy mozgás közben észlelje az akadályokat. Vezeték nélkül működik és WiFi-n keresztül vezérelhető.
 
A homokon áthaladó robotok jelentős kihívásokkal néznek szembe, meg kell például birkózniuk nagyobb erőkkel  - hasonlóan, mint a levegőben vagy vízben mozgó robotoknak.
 
Könnyebben sérülnek is. Mindazonáltal a homokban a helymeghatározás megoldásának lehetséges előnye lehet a gabonasilók vizsgálata, a talajszennyeződések mérése, a tengerfenék ásása, a földönkívüli feltárás, de kutatás-mentésre is használható lenne. Olvasd el: Gepárd ihlette a leggyorsabb lágy robotot
 
Teknősbékák ihlették a homok alatt is kúszni tudó robotot
Teknősbékák ihlették a homok alatt is kúszni tudó robotot
 
A homokban kúszó robot több kísérlet eredménye, amelyet a Kaliforniai Egyetem San Diego-i robotikus csapata végzett. Céljuk az volt, hogy jobban megértsék a homokot, valamint azt, miként közlekedhetnek benne a robotok.
 
A homok különösen nagy kihívást jelent a homokszemcsék közötti súrlódás miatt, amely nagy erőket eredményez; nehézségeket képez az akadályok érzékelésében is. Ráadásul kontextustól függően vált a folyékony és a szilárd viselkedés között. 
 
A kutatócsapat úgy gondolta, az állatok megfigyelése kulcsfontosságú lehet egy olyan bot kifejlesztésében, amely képes kúszni a homokban és kiásni magát onnan. Olvasd el: Lárvák és gekkók ihlették a műtőben is hasznosítható robotot
 
Miután a férgeket tanulmányozták, végül a tengeri teknősökre fókuszáltak, amelyeknek megnagyobbodott elülső úszói vannak, s ez lehetővé teszi számukra, hogy a kikelés után a felszínre kerüljenek. A teknősbékaszerű uszonyok nagy hajtóerőt tudnak generálni – ez hagyja, hogy a robot kormányozzon -, valamint képesek felismerni az akadályokat is.
 
Az UC San Diego kutatócsoportja kiterjedt szimulációkat és teszteket végzett el - s végül egy kúpos test kialakítására és egy lapát alakú orra voksolva készítették el a robotot.
 
„Olyan robotot kellett építenünk, amely egyszerre erős és áramvonalas" - mondta el Shivam Chopra, a robotot leíró tanulmány vezető szerzője, Ph.D., aki Nick Gravish professzor kutatócsoportjának hallgatója a San Diego-i Kaliforniai Egyetem Jacobs Mérnöki Iskolájában.  
 
A kutatók az Advanced Intelligent Systems folyóiratban jelentették meg a különleges robot leírását.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.