2023. 04. 19. - 09:35

Mesterséges intelligencia – Egyetlen fogással azonosít tárgyakat a robotkéz

Mesterséges intelligencia – Egyetlen fogással azonosít tárgyakat a robotkéz

Vadonatúj robotkezet fejlesztettek ki a kutatók, amely egyetlen fogással képes azonosítani a tárgyakat.

Az emberi ujj ihlette a robotkezet, amelyet a Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT) kutatói alkottak meg a közelmúltban. A szerkezet nagy felbontású érintésérzékelést használ, hogy pontosan azonosítsa a tárgyat, miután egyszer megfogta.
 
Számos robotkéz esetében valamennyi erős érzékelő az ujjbegyekben van, így az objektumnak teljes mértékben érintkeznie kell azokkal, hogy azonosítani lehessen őket – ez több megfogást is igénybe vehet.
 
Más kialakítások kisebb felbontású érzékelőket használnak a teljes ujj mentén, ezek azonban nem rögzítenek annyi részletet, ezért gyakran többszöri újrafogásra van szükség.
 
A Massachusetts-i Technológiai Intézet csapata most olyan robotujjat épített merev csontvázzal, amelyet egy puha külső rétegbe zártak és több, nagy felbontású érzékelőt is építettek az átlátszó "bőrébe". Olvasd el: A 3D-nyomtatott robotujj valódiként fogja a tárgyakat
 
Mesterséges intelligencia – Egyetlen fogással azonosít tárgyakat a robotkéz
Mesterséges intelligencia – Egyetlen fogással azonosít tárgyakat a robotkéz
 
Az érzékelők - melyek kamerát és LED-eket alkalmaznak, hogy vizuális információkat gyűjtsenek az objektum alakjáról -, folyamatos érzékelést biztosítanak az ujj teljes hosszában. Minden ujj egyidejűleg gazdag adatot rögzít az objektum számos részén.
 
A kutatók egy háromujjas robotkezet építettek, amely egyetlen megfogás után képes azonosítani a tárgyakat, körülbelül 85 százalékos pontossággal. A merev váz kellően erőssé teszi az ujjakat ahhoz, hogy felvegyenek egy nehéz tárgyat, például egy fúrót, míg a puha bőr lehetővé teszi, hogy biztonságosan megragadjanak egy hajlékony tárgyat is - például egy üres műanyag vizes palackot, anélkül, hogy összenyomnák. Olvasd el: Paralízises embereknek segít az új robotkéz
 
A puha és egyben merev ujjak különösen hasznosak lehetnek például egy otthoni ápolórobot esetében, amelyet arra terveztek, hogy idős emberrel lépjen interakcióba. A robot le tud emelni a polcról egy nehéz tárgyat, ugyanazzal a kézzel, amellyel segít az embernek a fürdésben.
 
„Minden kéznél nagyon fontos, hogy legyenek rajta lágy és merev elemek is, ahogyan az is, hogy meglehetősen nagy területen végezzen kiváló érzékelést, különösen, ha nagyon bonyolult manipulációs feladatokat akarunk vele végeztetni. Olyanokat, amilyeneket a saját kezünk is képes megcsinálni. Célunk ezzel a munkával az volt, hogy minden olyan dolgot, ami az emberi kezet olyan hasznossá teszi, egyesítsük egy robotujjban, amely képes más robotujjak számára egyelőre megoldhatatlan feladatokat is elvégezni” – mondta el Sandra Liu gépészmérnök hallgató, a robotujj-tanulmány társszerzője.
 
Liu a tanulmányt társszerzőjével, a gépészmérnöki egyetemi hallgatóval, Leonardo Zamora Yañez-zel, valamint tanácsadójával, Edward Adelsonnal, a Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratórium (CSAIL) munkatársával közösen készítette.
 
A kutatást a szakemberek a RoboSoft konferencián mutatják be.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.