2023. 05. 02. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Afrikai robotszállító érkezett az egyetemre

Mesterséges intelligencia - Afrikai robotszállító érkezett az egyetemre

Egyedülálló ételszállító robot jelent meg az amerikai Brigham Young Egyetemen. A gép afrikai tervezésű, s onnan is irányítják.

Afrikai tervezésű ételszállító robotok debütáltak az amerikai Utah állambeli Brigham Young Egyetemen (BYU), Provo városában. Ez a robot egyedülálló, az egyetem professzora, Benjamin Terry és a CAYTU Robotics nevű robotikai startup közös munkája.
 
Az pedig különösen egyedi dolog, hogy az afrikai kontinensen levő kezelők irányítják majd a robotokat.
 
A CAYTU Robotics székhelye a szenegáli Dakar. A startup céget egy afrikai mérnökcsapat alapította, amely a legmodernebb technológiát alkalmazva lehetővé teszi a robotok távirányítását a világ bármely pontjáról.
 
Szállítási pilotjuk elindítása a BYU-val közösen jelentős mérföldkő a startup számára. A robotokat arra használják majd, hogy az egyetem különböző étkezési helyeiről élelmiszereket szállítsanak közvetlenül a diákoknak és a személyzetnek.
 
A szolgáltatás várhatóan nagy népszerűségnek örvend majd, különösen étkezési csúcsidőben, amikor a hallgatók szeretnék elkerülni a zsúfoltságot. Olvasd el: Járdán jönnek az ételszállító robotok Miamiban
 
Mesterséges intelligencia - Afrikai robotszállító érkezett az egyetemre
Mesterséges intelligencia - Afrikai robotszállító érkezett az egyetemre
 
A bevezetés első szakaszában a hallgatók egy kiválasztott csoportja a CAYTU alkalmazáson keresztül leadhatja rendeléseit, a robotok pedig kiszállíthatják az ételt.
 
„A CAYTU technológiájának egyik legizgalmasabb aspektusa az a képesség, hogy a robotok távvezérelhetőek a világ bármely pontjáról” – emelte ki Sidy Ndao, a CAYTU társalapítója és vezérigazgatója.
 
A BYU robotjait irányító operátorok a szenegáli Dakarban dolgoznak - egy olyan országban, ahol az elmúlt években fellendült a csúcstechnológiás startupok fejlesztése.
 
Az üzemeltetők fejlett szoftverekkel és vezérlőrendszerekkel vezetik a robotokat az egyetemen, elkerülve az akadályokat és biztosítva, hogy az élelmiszereket időben, hatékonyan kiszállítsák.
 
Robotika professzorként Benjamin Terry a robotok szállítási műveletei során gyűjtött adatokat használja fel az ember-robot interakciók jobb megértéséhez. Olvasd el: Újabb egyetemistáknak visz ételt robot
 
Azzal, hogy tanulmányozzák, hogyan lépnek kapcsolatba a robotok a hallgatókkal és a személyzettel és miként látják el szállítási feladataikat, a professzor és csapata értékes betekintést szeretne nyerni az autonóm robotok tervezésébe és működésébe.
 
A CAYTU együttműködése a Brigham Young Egyetemmel csupán kezdet a startup számára. A vállalat ambiciózus tervei között szerepel, hogy szolgáltatásait a világ más egyetemeire és campusaira is kiterjeszti.
 
Végsősoron azzal a céllal, hogy létrehozza az autonóm kézbesítő robotok globális hálózatát, melyet a kis afrikai országban tartózkodó operátorok irányíthatnak - értékes high-tech munkahelyeket kínálva, valamint lehetővé téve az afrikaiak nagyobb arányú részvételét a robotikában és a mesterséges intelligencia területén.
 
Folyamatos növekedésével és szolgáltatás-bővítésével a startupnak arra is megvan a lehetősége, hogy forradalmasítsa az ételszállításról, a logisztikáról, az ember-robot kölcsönhatásokról és a munka jövőjéről alkotott gondolkodást.
 
 
Fotó: caytu.ai
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.