2023. 09. 04. - 11:00

Gyerekeket másolva tanulnak mozogni a Meta mesterséges intelligencia-ügynökei

Gyerekeket másolva tanulnak mozogni a Meta mesterséges intelligencia-ügynökei

Kisgyermekeket imitálva tanulnak meg mozogni a Meta mesterséges intelligencia-ügynökei. Az emberekhez hasonlóan tanuló biomechanikai modellek a robotoknak és az avatároknak is segíthetnek.

Gyermekektől tanulnak mozogni a Meta biomechanikus robotjai. Imitálják a kicsik mozgását – mindez a robotoknak és az avatároknak is segítséget nyújthat.
 
A Meta bemutatójában egy, szimulált környezetben a mesterséges intelligencia vezérelt, testetlen csontváz kar felemelt egy kis játékelefántot és megforgatta a kezében. Ehhez 39 izom kombinációját használta, amelyek 29 ízületen keresztül működtek. Kísérlezetett a tárggyal, feltárva annak tulajdonságait, akár egy kisgyermek.
 
Majd szerencsét próbált egy tubus fogkrémmel, egy tűzőgéppel és egy ébresztőórával is. Olvasd el: Egy 8 éves gyerek szintjén van a Google mesterséges intelligencia?
 
Gyerekeket másolva tanulnak mozogni a Meta mesterséges intelligencia-ügynökei
Gyerekeket másolva tanulnak mozogni a Meta mesterséges intelligencia-ügynökei
 
Egy másik környezetben a testetlen vázlábak 80 izmot használtak, amelyek 16 ízület segítségével rúgtak és voltak hajlíthatóak. Olyan „motoros gügyögést” végeztek, amelyet a kisgyermekek a járás felé haladva végeznek.
 
Ezek a szimulált testrészek a MyoSuite platform legújabb demonstráció voltak - bekerültek a MyoSuite 2.0 kollekcióba, amelyet a Meta AI adott ki a közelmúltban. A kollekció a kanadai McGill Egyetem, az Egyesült Államok-beli Northeastern Egyetem és a holland Twente Egyetem közös munkája. Olvasd el: Sok gyerek inkább hozzáértő robottól, mint alkalmatlan embertől tanul
 
A projekt a gépi tanulást alkalmazza a biomechanikai vezérlési problémákra. Célja, hogy demonstrálja az emberi szintű ügyességet és mozgékonyságot.
 
A kar és a lábak a kutatócsapat eddigi, élettanilag legkifinomultabbnak számító modelljei. A kis- és nagy izomcsoportok koordinálása meglehetősen bonyolult ellenőrzési problémát jelent. A platform kiindulási izom-csontrendszeri modellek gyűjteményét és nyílt forráskódú benchmark feladatokat tartalmaz a kutatók számára.
 
A kutatás valósághűbb avatárok kifejlesztéséhez is hozzájárul a metaverzum számára.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.