2023. 08. 24. - 09:00

Agyi aktivitást is mér a módosított virtuális valóság technológia

Agyi aktivitást is mér a módosított virtuális valóság technológia

Módosítottak a kutatók egy virtuális valóság fejhallgatót, amely képes mérni az agyi aktivitást és megvizsgálni, hogyan reagál az ember tippekre, stresszorokra vagy egyéb külső erőkre.

Ma már agyi aktivitást is képes márni a módosított virtuális valóság technológia. Az austini Texasi Egyetem kutatócsoportja egy noninvazív elektroencefalogramos (EEG) érzékelőt készített, amelyet egy Meta VR (virtuális valóság) headsetbe helyeztek - utóbbi hosszú ideig is kényelmesen viselhető.
 
Az EEG az agy elektromos aktivitását méri az immerzív VR interakciók során.
 
A kutatók tehát módosítottak egy kereskedelmi virtuális valóság fejhallgatót, amely képes az agyi aktivitás mérésére, valamint megvizsgálja, hogyan reagálunk a tippekre, stresszorokra és más külső erőkre. Olvasd el: Virtuális valóság csillapítja hatékonyan az égési sérülések fájdalmát
 
Agyi aktivitást is mér a módosított virtuális valóság technológia
Agyi aktivitást is mér a módosított virtuális valóság technológia
 
Az eszköz sokféleképpen alkalmazható - kezdve a szorongásos egyének segítésétől a pilóták figyelmének vagy mentális stresszének mérésén át (repülésszimulátor segítségével), egészen odáig, hogy az ember egy robot szemén keresztül lásson. Olvasd el: VR-szimulációt alkalmaznak a sebészeti robotikai képzéshez
 
„A virtuális valóság sokkal magával ragadóbb annál, mintha csak egy nagy képernyőn csinálnánk valamit - mondta Nanshu Lu, a Cockrell School of Engineering Repüléstechnikai és Mérnöki Mechanikai Tanszék professzora, a kutatás vezetője. - Valósághűbb élményt nyújt a felhasználónak, számunkra pedig a technológiánk lehetővé teszi, hogy jobban mérjük, hogyan reagál az agy a környezetre.”
 
A szakemberek a kutatást a Soft Science folyóiratban jelentették meg.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.