2018. 02. 24. - 10:00

A szemből jósolja meg a szívroham esélyét a mesterséges intelligencia

A szemből jósolja meg a szívroham esélyét a mesterséges intelligencia

Egy új rendszer, melyet a Verily és Google mesterséges intelligencia kutatói fejlesztettek ki, a retina képeit használja annak megjóslására, fennáll-e egy embernél a szív- és érrendszeri betegség kockázata.  

Merőben új rendszert dolgozott ki a Verily és a Google AI, vagyis mesterséges intelligencia kutatás.

Mondani szokás, hogy a szem a lélek tükre. Mostanra azonban valódi ablakot jelent a Google és a Verily Life Sciences által létrehozott, mesterséges intelligencia szoftver számára, amely képes a szem alapján megjósolni, fennáll-e esetünkben a szívbetegség kockázata.

A szem retinafotói alapján képes megjósolni szív- és érrendszeri betegséget a mesterséges intelligencia

A szem retinafotói alapján képes megjósolni szív- és érrendszeri betegséget a mesterséges intelligencia

A közelmúltban közzétett tanulmány szerint, melyet a Nature Biomedical Engineering szaklap közölt, a mesterséges intelligencia algoritmus meg tudja határozni, van-e rizikója annak, hogy egy páciens 5 éven belül szív- és érrendszeri probléma miatt szívinfarktust vagy stroke-ot szenvedjen el – mindezt pedig a retina fotója alapján teszi.

A korábban előrejelzésként alkalmazott módszerek mind jóval invazívabbak voltak – jegyzi meg a tanulmány.

Az, hogy a szemvizsgálat alapján meg lehet jósolni bizonyos betegségek kockázatát, nem újdonság, hiszen az orvosok ezt régebben is megtették már: olyan egészségügyi állapotok esetében, mint a cukorbetegség, az extrém magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és egyes rákok.

A Verily és a Google kutatói arra „edzették” a mesterséges intelligencia szoftvert, hogy azonosítsa a szív- és érrendszeri kockázatokat a retinafotók analizálásával, valamint a betegek egészségügyi adatai alapján – 284.335 páciensnél.

Specifikusan a retina ún. fundus képeit vizsgálták, olyan felvételeket, melyeken jól láthatók a szemben levő erek.

A szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktora a kor, a vérnyomás és a nem is – többek között.

A mesterséges intelligencia a nem, kor és testtömeg-index meghatározásában is jól teljesített

A mesterséges intelligencia a nem, kor és testtömeg-index meghatározásában is jól teljesített

A szemszkennelés alapján az algoritmus képes volt megjósolni egy ember életkorát – maximum 3,2 év eltéréssel -, 71 százalékos pontossággal megmondta, dohányzik-e, de a vérnyomást is meglehetős pontossággal állapította meg.

S mivel ezen a téren bizonyított a mesterséges intelligencia, a kutatók kíváncsiak voltak arra, mennyire jól határozza meg a stroke és a szívroham esélyét.

A kísérlet során 150 páciens adatait használták, akik az elmúlt 5 évben valamilyen komolyabb szív – és érrendszeri eseményen estek át. Az algoritmus két retinafotó segítségével valóban 70 százalék pontossággal megmondta, hogy a betegek közül kinél várható ilyen esemény.

Összehasonlításképpen, az európai SCORE rizikókalkulátor jelenleg vértesztet használ ugyanennek a megjósolására: 72 százalék pontossággal állapítja meg, várható-e valakinél szív- és érrendszeri probléma, vagyis nem sokkal jobb, mint a mesterséges intelligencia által produkált előrejelzés.

Utóbbi ráadásul a kor, a nem és a testtömeg-index tekintetében is ugyanolyan jól teljesített.

Kapcsolódó cikk:

Robot állít fel diagnózist Kínában

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.