2018. 02. 22. - 12:15

Robot állít fel diagnózist Kínában – a mesterséges intelligencia segítségével

Robot állít fel diagnózist Kínában – a mesterséges intelligencia segítségével

Az orvosok túlterheltsége nemcsak hazánkban nagy probléma – Kína, amely a mesterséges intelligencia fejlesztése terén élen jár, a közelmúltban működési engedélyt adott egy robotnak, mely képes diagnózist felállítani. Az emberszerű gép letette az orvosi vizsgát.

Működési engedélyt kapott egy robot Kínában, amely képes a doktorokhoz hasonlóan felmérni egy beteg állapotát, értelmezni a tüneteit és az információk alapján diagnózist felállítani.

Az ok prózai: a méretes keleti országban szintén probléma az orvoshiány, ezért emberre emlékeztető robotokkal igyekeznek könnyíteni a doktorok munkáját, melyek a mesterséges intelligencia segítségével képesek pontos diagnózis megállapítására.

A mesterséges intelligencia vezérelte orvos robot értelmezi az információikat

A mesterséges intelligencia vezérelte orvos robot értelmezi az információikat

Az emberszerű robot vizsgát is tett: az állami orvosi vizsgán, melyen 456 pontot lehet elérni, 96 ponttal előzte meg ember társait - s így az első gép, amely orvosként „dolgozhat” a kórházban, az engedélyt is megkapta ehhez.

A robotot készítő iFlytek Co. Ltd. vállalat feje, Liu Qingfeng elmondta: nem szeretnék felváltani az orvosokat robotokkal, de az együttműködést fokozni igen – mivel ezzel a hatékonyság is nő.

Az emberszerű „orvosrobot” értelmezi és analizálja a betegről kapott információkat. A mesterséges intelligencia segítségével felállít egy diagnózist, amely ugyan kezdeti, de már sokat segít a doktoroknak.

A China Daily információi szerint az iFlytek 2018 márciusában mutatja majd be kiállításon a robotot, de az Anhui Körzeti Kórházban már tesztelik is, hogyan tud együtt dolgozni az ember és a mesterséges intelligencia működtette gép.

Az orvos robot hatékonyabbá teszi a doktorok munkáját

Az orvos robot hatékonyabbá teszi a doktorok munkáját

A cél az, hogy a robot elemezzen képen látható leleteket, megállapítsa, kinél tapasztalható kóros elváltozás, utal-e valami rákos betegségre. Az algoritmusok segítenek a robotnak abban, hogy különféle betegségekről véleményt adjon – ezzel is segítve az orvosok munkáját.

Az iFlytek cég egyébként igen elismert a mesterséges intelligencia fejlesztése terén. Jelenleg 460 ezer külső fejlesztő csapattal dolgozik együtt. Valójában a Kínai Tudományos és Technológiai Egyetemből nőtte ki magát, s már 2017-ben 150 millió dolláros alapot hozott létre szoftver- és hardverfejlesztők támogatása céljából.

Hu Yu, az iFlytek ügyvezető igazgatója megjegyezte: az alapot startupok pénzelésére használják, melyeknek remek technológiáik vannak, de nem rendelkeznek üzleti know-how-al, illetve olyan vállalatok finanszírozására, melyek kiválóan értékesítik termékeiket, de a mesterséges intelligencia integrálása gondot okoz számukra.

Kapcsolódó cikk:

Lehetőséget hagynak ki a vállalkozások mesterséges intelligencia nélkül

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.