2023. 08. 10. - 09:25

Tovább élünk, ha futunk a kutyánkkal?

Tovább élünk, ha futunk a kutyánkkal?

Úgy tűnik, a napi néhány alkalommal végzett rövid mozgások – például, ha üldözzük a kutyánkat az udvaron – csökkenthetik a halálozás kockázatát.

Jól tesszük, ha csatlakozunk kedvencünkhöz az ugrándozásban, futásban. Ausztrál kutatók új tanulmánya szerint a naponta végzett, néhány kisebb, de erőteljes tevékenység a felnőttek korai halálozásának 38-40 százalékos csökkenéséhez vezet.
 
A mozgássorozatok rövidek – például egy-két percesek, naponta háromszor.
 
Arra, hogy ezeket a mini-edzéseket beépítsük mindennapjainkba, számos egyszerű módszer létezik. Felszaladhatunk a lépcsőn, ugrálhatunk, vagy a kutyánkat is kergethetjük.
 
Tovább élünk, ha futunk a kutyánkkal?
Tovább élünk, ha futunk a kutyánkkal?
 
Utóbbi az egyik legjobb lehetőség. Jó móka számunkra és az eb számára is, nincs szükség semmilyen edzőfelszerelésre.
 
Nem is kell olyan keményen mozogni – jegyezte meg a kutatás vezetője, Emmanuel Stamatakis, a Sydney-i Egyetem fizikai aktivitással és egészségtanulmányokkal foglalkozó professzora.
 
Mint fogalmazott, elméletileg csak annyira kell megerőltetnünk magunkat, hogy ne tudjunk beszélni mozgás közben. Mindezt naponta háromszor vagy négyszer szükséges megtenni.
 
A tanulmánynak ugyanakkor megvannak a korlátai – ez az első, amelyik az erőteljes, időszakos életmód fizikai aktivitásáról és az egészségügyi eredményekről szól.
 
A testmozgás azonban nyilvánvalóan jót tesz a gazdinak és a kutyusnak is, miközben meglehetősen szórakoztató közös tevékenység.
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.