2023. 08. 24. - 09:40

Miért temetnek el a kutyák dolgokat?

Miért temetnek el a kutyák dolgokat?

Az ebek jellemzően elásnak csontokat és egyebeket – ami őseik esetében még érthető volt, náluk kevésbé. Milyen okai lehetnek annak, ha manapság egy kutya eltemet valamit?

A csontok és egyebek elásása egy kedvtelésnek tűnik az ebek részéről - történetesen a viselkedés vad elődeikre és farkas őseik is jellemző.
 
Napjainkban azonban a legtöbb modern kutyának nem kellene eltemetnie az eledelét – de akkor vajon miért teszi?
 
Lássuk a három legvalószínűbb okot, amiért kedvencünk megpróbál „temetőt alkotni” az otthonunkban.
 
1.Gyors elraktározás
 
A kincsnek tartott dolgok elásása a természetes gyors tárolásra szolgál más állatoknál, például farkasoknál, prérifarkasoknál és vörös rókáknál, azért, hogy később rendelkezésükre álljon az elásott élelem. Ez gyakori viselkedés számos madár- és emlősfajnál.
 
A kutyafélék is szórványfelhalmozók, ami azt jelenti, hogy elrejtik a dolgokat későbbi fogyasztás céljából az egész területükön.
 
Miért temetnek el a kutyák dolgokat?
Miért temetnek el a kutyák dolgokat?
 
Az is előfordulhat, hogy túletetjük a kutyát, így ahelyett, hogy mindent egyszerre eszik meg, későbbre rakja el, amit már nem bír elfogyasztani. Az élelmiszerek elrejtése és szennyeződéssel lefedése jó módja annak, hogy az ételt frissen tartsa, miközben a szagát is elrejti más állatok elől, amelyek esetleg megennék azt.
 
Problémára akkor gyanakodhatunk, ha az eb állandóan elviszi eltemetni az ételeit. Nagyon figyeljünk kedvencünk testbeszédére, mielőtt elindulna elásni valamit. Győződjünk meg róla, hogy olyan helyen etejük őt otthonunkban, ahol biztonságosan és komfortosan érzi magát. Arra is ügyeljünk, hogy ne gyűjtse be és egye meg az udvarunkon elhullott különféle állatokat.
 
2.Stressz vagy szorongás
 
Amikor egy kutya stresszes környezetben él és szorongást kelt benne valami, vagy újonc az otthonában és még nem biztos abban, hogy beilleszkedne, úgy érzi, el kell temetnie vagy rejtenie dolgokat, amelyeket meg akar tartani magának.
 
Amennyiben egy kutya korábban olyan helyen élt, ahol gyakran elvették tőle a dolgokat, akkor valószínűleg biztonságos helyre rejti el azokat, amelyeket értékel.
 
A több állatot tartó háztartásokban az eb attól tarthat, hogy egy másik háziállat ellopja a finomságait, ez pedig arra készteti, hogy elrejtse az igazán kedvelt dolgait, például az ételt, rágójátékokat és  csontokat – majd elfogyassza őket, amikor nem látják a többiek.
 
Súlyos esetekben a kutya úgy érezheti, szükséges elrejtenie, megőriznie minden olyan tárgyat, amelyet igazán értékesnek talál, s ez erőforrás-őrzéshez vezethet, ami egy komolyabb probléma.  Érdemes ilyen esetben kutyaviselkedési tanácsadó vagy állatorvosi viselkedési szakértő segítségét kérni.
 
3.A kutya unatkozik
 
Nem meglepő, ha egy eb, melynek környezetében nincs szellemi és fizikai stimuláció, talál magának elfoglaltságot. Ez gyakran nemkívánatos viselkedés - például a hátsó udvar felásása vagy egy szép, sáros lyuk kialakítása a virágoskertben. Végül ezek a lyukak további tárolórekeszekként szolgálhatnak, ahol elássa kedvenc játékait vagy a legújabb csontot, amit kapott.
 
Ezen viselkedés megelőzhető azzal, hogy olyan lehetőségeket kínálunk a kutyának, amelyek lekötik az elméjét és a testét.  Vigyük el sétálni, engedjük, hogy szaglásszon, játsszon húzójátékokat, végezzen néhány szórakoztató trükkös edzést pozitív megerősítéssel.
 
Szánjunk időt a nap folyamán az alapvető készségek gyakorlására, hogy az eb részesüljön a stimuláló megerősítési lehetőségekből.
 
A kutyák mindenféle dolgot megtesznek, ami nekünk, embereknek furcsának tűnhet – ezek azonban nagyon is valódi funkciót töltenek be számára. Ha gondoskodunk arról, hogy a kedvencünk egészséges és boldog legyen, számára biztonságos helyen egyen és több jó lehetőséget kínálunk agya és teste használatára, azzal sokban hozzájárulunk ahhoz, hogy ne váljon csont- és játéktemető az udvarunkból.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.