2023. 11. 02. - 10:00

Röntgen a fogorvosnál? - Modern technológiákkal már teljesen biztonságos

Röntgen a fogorvosnál? - Modern technológiákkal már teljesen biztonságos

Sokan tartanak a röntgentől, amely ma már a fogászati rendelőkben is általánossá vált. Szakemberek szerint semmi félnivalónk nincs.

Amióta általánossá vált a fogászati röntgensugarak alkalmazása – immár évtizedekkel ezelőtt -, a fogorvosok és higiénikusok védőfelszereléssel takarják be pácienseiket, hogy megóvják őket az  állkapocson kívüli testrészek sugárterhelésétől.
 
A fogászati radiológia szakértői azonban azt mondják: itt az ideje, hogy végleg leszámoljanak ezzel a gyakorlattal.
 
Az Amerikai Akadémia szerint a fogorvosi rendelőkben manapság használt digitális röntgenberendezések fényévekre vannak a korábbi generációktól.
 
A modern röntgentechnológia által kibocsátott külső sugárzás mennyisége alig vagy egyáltalán nem jelent veszélyt a betegekre – állítja az amerikai Száj- és Állcsont-radiológiai Akadémia (AAOMR).
 
Röntgen a fogorvosnál? Biztonságosabb, mint hinnénk
 
A szervezet javasolta, hogy ne alkalmazzanak rutinszerűen védőfelszerelést a fogászati röntgenfelvételek készítésekor.
 
„Bőséges bizonyíték van a tudományos irodalomban arra vonatkozóan, hogy ezek nem nyújtanak további előnyöket” - mondta Aruna Ramesh, a Tufts University School of Dental Medicine (TUSDM) professzora és tudományos ügyekért felelős dékánhelyettese, aki a fogászati radiológia specialistájaként társszerzője az AAOMR új ajánlásait felvázoló cikknek.
 
Az írás 2023 augusztusában jelent meg a The Journal of the American Dental Association folyóiratban.
 
„Az elhanyagolható mértékű sugárterhelés - amelyet a páciens a fejtől távolabb eső területeken kap -, „belső szóráson” keresztül történik. A fejen és a nyakon, azaz a röntgengép által megcélzott területen keresztül bejutott sugárzás kis része visszaverődik a másik testrészekre - fogalmazott Ramesh. - Az állkapocs alatti szerveket feltáró belső szórást nem lehet köténnyel megakadályozni.”
 
Ramesh szerint még az is elképzelhető, hogy egy kötény vagy gallér megzavarhatja a tiszta felvétel készítését az állkapocsról, ezért olykor másodszor is el kell végezni a műveletet, megduplázva a teljes adagot.
 
„Ha egy testrész nem kerül az elsődleges sugárba, akkor csak belső szórással van dolgunk. Így a külső árnyékolásnak nincs értelme – fejtette ki Anthony Blatnica, a Tufts Egyetem Orvostudományi Karának radiológiai adjunktusa, a sugárbiztonsági bizottság elnöke a Tufts Medical Centerben. – Problémássá az válhat, ha a borítás bármely része bekúszik a röntgensugárzás tartományába és elhomályosítja az anatómiát.”
 
„A képek minőségének fenntartása páciensek védelmének legjobb módja” – jegyezte meg Hugo Campos, a TUSDM orális és állcsontradiológiai osztályának docense és igazgatója.
 
Hozzátette: ennek ellenére valószínűleg nem lát majd nagy változásokat a következő fogorvosi találkozón.
 
A legtöbb amerikai államban – ahogyan szerte a világon másutt is - védőfelszerelést írnak elő a fogászati röntgen eljárások során, s amíg ezeket a szabályokat nem módosítják – aminek államonként kell megtörténnie – a fogorvosi csapatok nagy valószínűséggel továbbra is alkalmazzák majd azokat.
 
„A kötény nagyon fontos szerepet játszik pácienseink pszichológiájában” – jegyezte meg ugyanakkor  Campos. - Úgy érzik, hogy megvédik őket és nem realizálják, hogy a jelenlegi röntgentechnikák és technológiák enélkül is megfelelő biztosítékot nyújtanak.
 
A várandós nők és a gyermek-páciensek szülei különösen aggódnak a lehetséges sugárterhelés miatt.
 
Campos szerint mindkét esetben „ugyanolyan adagot kap az ember védőfelszereléssel, mint anélkül – és ez rendkívül alacsony”.
 
A The Journal of the American Dental Association szaklapban megjelent cikk szerint a fogászati röntgensugárzásból származó sugárterhelésnek a fejlődő magzatra 10 ezer-30 ezerszer nagyobbnak kellene lennie, hogy olyan problémákat okozzon, mint például a mikrokefália - a növekedési retardáció vagy az értelmi fogyatékosság kialakulásának kockázata.
 
„Tisztában vagyunk azonban vele, hogy egyes várandós betegek kényelmesebben és védettebben érzik majd magukat, ha viselik a védőfelszerelést” – mondta el Campos.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.