2023. 09. 06. - 09:20

Nem gondolnánk, mire képes az egyszerű szájöblítés

Nem gondolnánk, mire képes az egyszerű szájöblítés

Vajon egy egyszerű nyálmintából azonosíthatók a szív- és érrendszeri betegségek legkorábbi figyelmeztető jelei? A tudósok szerint erre komoly esély van.

Mi lenne, ha egyszerű nyálmintából azonosítani lehetne a szív- és érrendszeri betegségek legkorábbi figyelmeztető jeleit? A tudósok úgy vélik, megtalálták ennek a módját. Mindehhez tudni érdemes, hogy az ínygyulladás fogágygyulladáshoz vezet, amely a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódik.
 
A kutatócsapat egyszerű szájöblítést használt annak megállapítására, hogy az egészséges felnőttek nyálában levő fehérvérsejtek – az ínygyulladás jelzője – szintje összefüggésbe hozható-e a szív- és érrendszeri betegségek figyelmeztető jeleivel. Kiderült, hogy a magas szintek korrelálnak az áramlás által közvetített tágulással, ami a rossz artériás egészség korai mutatója.
 
A szájüregi gyulladásos terhelés alacsony szintje még fiatal egészséges felnőtteknél is hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre – ez az egyik vezető halálok Észak-Amerikában” – mondta dr. Trevor King, a Mount Royal Egyetem munkatársa.
 
A parodontitis az íny gyakori fertőzése, amelyet már régóta összefüggésbe hoznak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. A tudósok gyanúja szerint a gyulladásos faktorok az ínyen keresztül a véráramba kerülhetnek és károsíthatják az érrendszert.
 
Nem gondolnánk, mire képes az egyszerű szájöblítés
Nem gondolnánk, mire képes az egyszerű szájöblítés
 
King és kollégái arra vállalkoztak, hogy jelenleg egészséges, diagnosztizált fogágybetegséggel nem rendelkező fiatalokat tanulmányozzanak – annak megállapítására, vajon az alacsonyabb szintű szájgyulladás klinikailag releváns-e a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
 
„Egyre több kapcsolatot találunk a száj egészsége és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között - mondta el Ker-Yung Hong, a tanulmány első szerzője, jelenleg a Nyugat-Ontariói Egyetem fogászatának tanulója. - Ha azt tapasztaljuk, hogy a szájhigiénia még fiatal egészséges egyéneknél is hatással lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatára, ezt a holisztikus megközelítést már korábban is alkalmazni lehet.”
 
A kutatócsapat a pulzushullám-sebességet választotta a szív- és érrendszeri kockázat kulcsfontosságú mutatójaként, amely képes mérni az artériák merevségét és az áramlás által közvetített dilatációt – utóbbi azt mutatja, hogy az artériák mennyire tudnak tágulni a nagyobb véráramlás érdekében.
 
Ezek közvetlenül mérik az artériák egészségét: a merev és rosszul működő artériák növelik a betegek szív- és érrendszeri megbetegedésének kockázatát.
 
A tudósok 28, 18 és 30 év közötti nemdohányzó önkéntest vettek fel. Egyiküknek sem voltak társbetegségei vagy gyógyszerei, amelyek befolyásolhatnák a szív- és érrendszeri kockázatot és nem számoltak be fogágybetegségről sem. A laborlátogatás előtt 6 órán át koplalásra kérték őket, kivéve az ivóvíz fogyasztását.
 
A laboratóriumban a résztvevők vízzel öblítették ki a szájukat, mielőtt az elemzéshez összegyűjtött sóoldattal öblögettek. Ezután 10 percig feküdtek az elektrokardiogram miatt, majd további 10 percig azért, hogy a tudósok meg tudják mérni a vérnyomásukat, az áramlás által közvetített tágulásukat és a pulzushullám sebességüket.
 
„A szájöblítő tesztet felhasználhatjuk a háziorvosnál vagy a fogorvosnál végzett éves ellenőrzéskor - mondta dr. Michael Glogauer, a Torontói Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője. - Bármely klinikán könnyen alkalmazható szájgyulladás mérőeszközként.”
 
A tudósok megállapították, hogy a nyálban lévő magas fehérvérsejtszám jelentős kapcsolatban áll a rossz áramlás által közvetített tágulattal, ami arra utal, hogy ezeknél az embereknél fokozott a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
 
Nem volt ugyanakkor összefüggés a fehérvérsejtek és a pulzushullám sebessége között, így az artériák egészségére gyakorolt hosszabb távú hatások még nem következtek be.
 
A kutatók azt feltételezték, hogy a szájból az érrendszerbe szivárgó gyulladás befolyásolja az artériák azon nitrogén-oxidot termelő képességát, mely lehetővé teszi számukra, hogy reagáljanak a véráramlás változásaira. A fehérvérsejtek magasabb szintje nagyobb hatással lehet az érrendszeri diszfunkcióra; a résztvevőknél talált szintek általában nem tekinthetők klinikailag jelentősnek.
 
„Az optimális szájhigiénia mindig ajánlott a rendszeres fogorvosi látogatások mellett, különösen a fentiek fényében. Ez a tanulmány kísérleti jellegű volt. Reméljük, növelni tudjuk a vizsgálati populációt és feltárjuk ezeket az eredményeket. Bízunk abban is, hogy több fogínygyulladásban és előrehaladottabb periodontitisben szenvedő egyént vonhatunk be, s ezzzel mélyebben megérthetjük a különböző szintű ínygyulladások szív- és érrendszerre gyakorolt hatását”– jegyezte meg dr. Trevor King.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.