2023. 05. 19. - 09:20

Fogfehérítés – Lehet-e túlzásba vinni?

Fogfehérítés – Lehet-e túlzásba vinni?

Számos otthoni és professzionális módszer áll ma már rendelkezésre fogfehérítés céljából. Mennyire hatékonyak ezek és mire érdemes odafigyelni?

Napjainkban nem kevés otthoni fogfehérítési módszert vethet be, aki ragyogóbbá, fehérebbé tenné a fogait, s természetesen ott vannak a professzionális megoldások is, amelyeket fogorvos alkalmaz.
 
A fogfehérítés mikéntjéről és a leggyakoribb módszerekről cikkünk első részében esett szó.
 
De vajon mennyire biztonságosak a fogfehérítő termékek?
 
Szakértők szerint a koptató hatású fogfehérítő termékek általában biztonságosak - azonban a fogak túl kemény részecskékkel dörzsölése, vagy az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, illetve gyakrabban végzett csiszolóanyaggal végzett fogmosás elhasználhatja a fogzománcot.
 
Fogfehérítés – Lehet-e túlzásba vinni?
Fogfehérítés – Lehet-e túlzásba vinni?
 
Ez tökéletesen szembehelyezkedik a fehérítésre tett erőfeszítésekkel, hiszen a zománctól lesznek a fogak fehérek. A dentin, azaz a fog belső részét alkotó anyag sárgásbarna színű. Ha túlságosan koptatjuk a fehér zománcot, elkezd kilátszani a dentin színe.
 
Olyan terméket érdemes választani, amelyen láthatók az annak elfogadottságáról árulkodó jelzések, tehát szakemberi gárda engedélyezte azt.
 
Amennyiben az utasításnak megfelelően alkalmazzák őket, az otthoni kémiai fehérítő kezelések általában biztonságosak és hatékonyak. A legjobb ugyanakkor olyanokat választani, amelyekben alacsonyabb a vegyi anyagok koncentrációja és rövidebb az expozíciós idő, vagyis ameddig a fog ki van téve ezeknek.
 
A kémiai alapú kezelések helytelen használata esetén – vagyis, ha például túl sokáig hagyjuk fenn őket, vagy túl magasan alkalmazzuk a fogakon és elérjük az ínyt -, fennáll a veszélye annak, hogy károsodhatnak a fogaink és megsérülhet az íny.
 
Amennyiben fájdalmat érzékelünk, az annak a jele, hogy valamit túlzásba viszünk, vagy valami történik, amit ellenőriztetnünk kell a fogorvossal.
 
Érdemes tudni azt is, hogy a fogfehérítés soha nem jelent végleges megoldást. Az otthoni eredmények néhány héttől néhány hónapig tarthatnak, míg a fogorvos által végzett fehérítési eljárások egy évig vagy annál tovább is.
 
Ám mivel a fogak az életkorral természetesen sötétednek, a regresszió látható lesz, függetlenül attól, hogy melyik kezelést választjuk.
 
Azt is fontos szem előtt tartani, hogy ezen fehérítő eljárások egyike sem működik töméseken, koronákon vagy más fogászati pótlásokon. A fehérítés világosítja természetes fogainkat, ami egyenetlenséget okozhat, ha a tömések sötétebbek. Ilyen esetekben a fogorvos átszínezheti ezeket az eltéréseket úgy, hogy megfelelő árnyalatokkal festi át őket.
 
Mindenkinek másmilyen a foga. Természetes színe, zománcának porozitása és fogainak érzékenysége eltérően reagálhat a fehérítő kezelésekre. Amennyiben kétségeink vannak, keressük fel fogorvosunkat a problémánkkal.
 
L.A.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.