2024. 04. 11. - 09:45

Ilyen környéken nem nagy a szívroham esélye – mondta a mesterséges intelligencia

Ilyen környéken nem nagy a szívroham esélye – mondta a mesterséges intelligencia

A szív egészségét térképezte fel a mesterséges intelligencia, amely rávilágított az élőhelyek jóllétre gyakorolt hatására.

Mi mit látunk, ha kinézünk a lakásunk ablakán? A mesterséges intelligencia szerint ennek nagyon is van jelentősége a szívünket tekintve.
 
Egy új tanulmány – melyet az American College of Cardiology éves tudományos ülésén mutatott be – rávilágított arra, hogy a lakóhelyünk befolyásolhatja szív- és érrendszerünk egészségét.
 
A Google Street View képeinek gépi tanuláson alapuló elemzése alapján a kutatók felfedezték, hogy azokon a környékeken, ahol sok a járda, a fa és tiszta az égbolt, lényegesen alacsonyabb annak a kockázata, hogy az embereknél súlyos szívbetegségek alakulnak ki.
 
Ilyen környéken nem nagy a szívroham esélye – mondta a mesterséges intelligencia
Ilyen környéken nem nagy a szívroham esélye – mondta a mesterséges intelligencia
 
„Számos kutatás kimutatta, hogy a környezeti tényezők erősen befolyásolják egészségünket. Sok életet menthetünk meg, ha megtaláljuk a módot ezen kockázatnak a rétegezésére és beavatkozások elvégzésére, mielőtt a szív- és érrendszeri események bekövetkeznének” - mondta Zhuo Chen, Ph.D., a clevelandi Case Western Reserve Egyetem és Egyetemi Kórházak Egészségügyi Rendszerének posztdoktor kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
 
Hozzátette: tanulmányuk azt mutatja, hogy a fejlett számítógépes látási algoritmusokkal és mesterséges intelligenciával immár képesek hatékonyabban számszerűsíteni az épített környezetet.
 
Amennyiben az egyént érintő kockázatot aprólékosan fel tudják mérni, személyre szabottabb beavatkozásokat is biztosíthatnak.
 
A tanulmány egyébként egy egyre terebélyesebbé váló kutatás része, amely azt vizsgálja, miként hat a zöldterület és az épített környezet a szív- és érrendszeri rizikóra. A korábbi tanulmányok sokféle megközelítést alkalmaztak a környezeti jellemzők számszerűsítésére, vegyes eredményekkel.
 
Azonban, a Google Street View képeit a robusztus szegmentálási módszerekkel kombinálva a „függőleges zöldterület” elemzésére – a látkép mentén és nemcsak a földön –, ez a tanulmány árnyaltabb és részletesebb perspektívát kínál a környezetről az egyes utcák szintjén.
 
A kutatók a fák, a fű, az égbolt, a járdák, az épületek és az utak megkülönböztetésére kiképzett gépi tanulási algoritmus segítségével elemezték a Google Street View képeit, csaknem 50 ezer vizsgálati résztvevő lakóhelyéről.
 
A tanulmányban résztvevő lakók épített környezetének elemzésével a kutatók megállapították, hogy a több járdával rendelkező területeken élő emberek 9 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek súlyos szívbetegségekben, mint azok, akik kevesebb járdával rendelkező környéken élnek.
 
„Az alkalmazott módszer és adatforrás olcsó, nyílt forráskódú és nyilvánosan elérhető. Mindenhol képes felmérni a helyzetet, ahol közlekednek Google Street View autók és valóban kifinomult környezeti mutatót kínál” - mondta Chen.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.