2014. 07. 15. - 09:00

Óvatosan a nikkellel

Óvatosan a nikkellel

Számos dolog allergizálhatja bőrünket civilizált világunkban. A nikkel allergiától a magyar lakosság 30%-a szenved.

Fémallergia a fogászatban (video forrása: www.youtube.com)

 

A nikkel allergiában szenvedők között igen magas a nők aránya, mintegy 80-90 százalék. Az allergiás tüneteket több minden is kiválthatja, hiszen mindennapjaink során számos nikkel tartalmú tárggyal érintkezünk. Ilyenek például egyes ékszerek, övcsatok, szemüvegkeretek. Ezeken felül sok, egyébként egészséges élelmiszer is tartalmaz különböző mennyiségben nikkelt.

 

Hétköznapi tárgyaink nagy része is tartalmazhat nikkelt

 

Tünetek

A nikkel allergia tünetei fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet okozhatnak. Amennyiben ezen tünetek mellé haspuffadás, hányinger, hányás, hasmenés, vagy egyéb emésztési probléma is jelentkezik valószínű, hogy étkezéssel kerültek be az allergizáló anyagok a szervezetbe.

 

Élelmiszerek nikkel tartalma

   több, mint 1000µg/kg          

 olajos magvak (mogyoró, dió, mandula), zabpehely, kakaó 

  200-1000 µg/kg

 bab, zöldbab, margarin, krumpli, borsó, paradicsom, spenót, spárga, káposzta, karfiol, osztriga

   50-200 µg/kg

kukorica, répa, saláta, gomba, brokkoli, hagyma, körte, füge, avokádó, hajdina

A paradicsom közepes nikkeltartalmú zöldségnek mondható

 

Kezelés

Mivel a kizárásos diéta fontos tápanyagokat vonna meg a nikkel allergiával szenvedők szervezetétől ezért nem minősül hatékony és járható megoldásnak. Létezik azonban egy szájon át szedhető gyógyszer az allergiások számára, mely nikkelt tartalmaz és szedésével fokozatosan szoktatja hozzá a szervezetet a nikkelhez.

 

(SJ)

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.