Óvatosan a nikkellel
Számos dolog allergizálhatja bőrünket civilizált világunkban. A nikkel allergiától a magyar lakosság 30%-a szenved.
Fémallergia a fogászatban (video forrása: www.youtube.com)
A nikkel allergiában szenvedők között igen magas a nők aránya, mintegy 80-90 százalék. Az allergiás tüneteket több minden is kiválthatja, hiszen mindennapjaink során számos nikkel tartalmú tárggyal érintkezünk. Ilyenek például egyes ékszerek, övcsatok, szemüvegkeretek. Ezeken felül sok, egyébként egészséges élelmiszer is tartalmaz különböző mennyiségben nikkelt.
Hétköznapi tárgyaink nagy része is tartalmazhat nikkelt
Tünetek
A nikkel allergia tünetei fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet okozhatnak. Amennyiben ezen tünetek mellé haspuffadás, hányinger, hányás, hasmenés, vagy egyéb emésztési probléma is jelentkezik valószínű, hogy étkezéssel kerültek be az allergizáló anyagok a szervezetbe.
Élelmiszerek nikkel tartalma
több, mint 1000µg/kg |
olajos magvak (mogyoró, dió, mandula), zabpehely, kakaó |
200-1000 µg/kg |
bab, zöldbab, margarin, krumpli, borsó, paradicsom, spenót, spárga, káposzta, karfiol, osztriga |
50-200 µg/kg |
kukorica, répa, saláta, gomba, brokkoli, hagyma, körte, füge, avokádó, hajdina |
A paradicsom közepes nikkeltartalmú zöldségnek mondható
Kezelés
Mivel a kizárásos diéta fontos tápanyagokat vonna meg a nikkel allergiával szenvedők szervezetétől ezért nem minősül hatékony és járható megoldásnak. Létezik azonban egy szájon át szedhető gyógyszer az allergiások számára, mely nikkelt tartalmaz és szedésével fokozatosan szoktatja hozzá a szervezetet a nikkelhez.
(SJ)