2024. 03. 27. - 08:50

Mesterséges intelligencia - Tízszer gyorsabban készít orvosi feljegyzéseket a ChatGPT, mint a doktorok

Mesterséges intelligencia - Tízszer gyorsabban készít orvosi feljegyzéseket a ChatGPT, mint a doktorok

A ChatGPT mesterséges intelligencia modell tízszer olyan gyorsan készít orvosi feljegyzéseket, mint a doktorok, a minőség veszélyeztetése nélkül – állítja egy új tanulmány.

Felfedezték a ChatGPT újabb előnyét. A mesterséges intelligencia modell tízszer olyan gyorsasággal képes adminisztratív orvosi feljegyzéseket készíteni, mint maguk az orvosok, ráadásul mindez nem megy a minőség rovására – derült ki egy tanulmányból, melyet az Uppsalai Egyetemi Kórház és az egyetem kutatói végeztek, együttműködve a Danderyd Kórházzal és a svájci, Bázeli Egyetemi Kórházzal.
 
A kutatást az Acta Orthopaedica folyóiratban jelentették meg.
 
Tízszeres gyorsaság - az ellátás hatékonyságának javítása
 
A kísérleti vizsgálatot mindössze hat virtuális betegeset alapján végezték – ezt egy, 1000 hiteles páciens egészségügyi feljegyzésének mélyreható vizsgálata követi majd.
 
„Évek óta a vitatéma az egészségügyi ellátás hatékonyságának javítása. A generatív mesterséges intelligencia és a nyelvi modellezés fejlődésének köszönhetően most lehetőség nyílik az egészségügyi szakemberek adminisztratív terheinek csökkentésére. Ez lehetővé teszi, hogy az orvosok több időt töltsenek a betegeikkel” - magyarázta Cyrus Brodén, ortopéd orvos, az Uppsalai Egyetemi Kórház és az Uppsalai Egyetem kutatója. Olvasd el: Tökéletes másodvéleménnyel szolgál a mesterséges intelligencia az orvoslásban
 
Mesterséges intelligencia - Tízszer gyorsabban készít orvosi feljegyzéseket a ChatGPT, mint a doktorok
Mesterséges intelligencia - Tízszer gyorsabban készít orvosi feljegyzéseket a ChatGPT, mint a doktorok
 
Az adminisztratív feladatok a doktorok munkaidejének nagy részét teszik ki, csökkentve ezzel az időt, amit a páciensekkel tölthetnek, emellett hozzájárulnak a stresszes munkahelyi helyzet kialakulásához is.
 
A tanulmány azzal a céllal készült, hogy felmérje a ChatGPT eszköz minőségét és hatékonyságát az orvosi feljegyzések készítésekor.
 
A kutatók hat virtuális betegesetet használtak, amelyek szerkezetükben és tartalmukban is valódi eseteket utánoztak. Az elbocsátási dokumentumokat minden esetre ortopéd orvosok készítették.
 
Ezután a ChatGPT-4-et felkérték, hogy hozza létre ugyanazokat a jegyzeteket. A minőségértékelést egy 15 fős szakértői testület végezte, akik nem ismerték a dokumentumok forrását. Másodlagos mérőszámként a dokumentumok elkészítéséhez szükséges időt hasonlították össze.
 
„Az eredmények alapján a ChatGPT-4 és az ember által generált jegyzetek minősége összességében összehasonlítható, ugyanakkor a ChatGPT-4 tízszer gyorsabban készített elbocsátási dokumentumokat, mint az orvosok” – jegyezte meg Brodén.
 
Hozzátette: értelmezésük szerint a fejlett, nagy nyelvi modellek, mint például a ChatGPT-4, képesek megváltoztatni, hogyan látják el az adminisztratív feladatokat az egészségügyben.
 
„Úgy gondolom, hogy a generatív mesterséges intelligencia jelentős hatással lesz az egészségügyre, és ez egy igen izgalmas fejlemény kezdete lehet” – mondta a szakember.
 
További kutatják a területet
 
A kutatók terveik szerint rövidesen mélyreható tanulmányba kezdenek, melynek során 1000 orvosi betegrekordot gyűjtenek össze. A cél ismét az, hogy a ChatGPT segítségével hasonló adminisztratív feljegyzéseket gyártson le a betegnyilvántartásban.
 
Mint azt Cyrus Brodén megjegyezte: érdekes és erőforrás-igényes projektre készülnek, amelyben sok partner vesz részt. Már jelenleg is aktívan dolgoznak azon, hogy minden adatkezelési és titoktartási követelményt teljesítsenek és a tanulmány elindulhasson.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.