2023. 10. 19. - 09:05

Jobb lett az empátiateszten a mesterséges intelligencia, mint egyes doktorok

Jobb lett az empátiateszten a mesterséges intelligencia, mint egyes doktorok

Kiválóan teljesített a mesterséges intelligencia az empátia-teszten, amelyen az orvosok rendszeresen elbuknak.

Sok esetben még az emberek is nehezen tudnak kellő érzelmi intelligenciával viszonyulni a betegekhez – vagyis, olyan EQ-val bírni, amely szükséges ahhoz, hogy hatékony orvosok legyenek.
 
Meghökkentő módon a mesterséges intelligencia (MI) ezen a téren jobb teljesítményt nyújtott az embernél. Egy új tanulmány szerint a OpenAI legújabb GPT-modellje, a GPT-4 jelentős mérföldkőhöz érkezett az emberi kommunikáció leutánzása terén – megvalósított valamit, ami nagyon hasonló az empátiához.
 
Ez a készség elengedhetetlen ahhoz, hogy értsük mások érzéseit és megfelelően reagáljunk ezekre.  E kritikus fontosságú képesség a mindennapi társas interakciókban rendkívül lényeges – legyen szó a szakítást átélő baráttal való együttérzésről, vagy egy kolléga munkahelyi győzelmének megünneplésről. Olvasd el: A ChatGPT segíthet cirrózisos és májrákos betegeken
 
Jobb lett az empátiateszten a mesterséges intelligencia, mint egyes doktorok
Jobb lett az empátiateszten a mesterséges intelligencia, mint egyes doktorok
 
De vajon képes-e egy mesterséges intelligencia-orvos kezelni a páciens érzéseit?
 
A tanulmány két chatbot-modellt vizsgált, a GPT-4-et és a GPT-3.5-turbót, más néven ChatGPT-t. Felmérte, képesek-e átmenni az amerikai orvosi engedélyezési vizsgán – ez ugyanis a leendő orvosok készségeinek többlépcsős tesztje, beleértve a betegágy melletti viselkedést.
 
A robotokat empátiájuk, kommunikációjuk, professzionalizmusuk és etikai megítélésük alapján vették szemügyre.
 
A kettő közül a GPT-4 rendkívül ügyesnek bizonyult a teszten, a kérdések 90 százalékára helyesen válaszolt, szemben a ChatGPT-vel, amely 62,5 százalékot ért el. Olvasd el: Sikeres radiológiai vizsgát tett a ChatGPT
 
„A mesterséges kognitív empátia, vagyis az MI azon képessége, hogy az emberi empátiát leutánozza, egyre növekvő érdeklődési terület. A betegek érzelmi állapotának pontos észlelése és lereagálása létfontosságú a hatékony egészségügyi ellátáshoz” – írta egy kutató a tanulmányban.
 
A chatbotokat már használják az orvostudományban, az emberi empátia utánzásának képessége azonban lehetővé teheti számukra bizonyos fontos klinikai készségek fejlesztését is, mint például a pszichológia, a terápia és a távorvoslás.  
 
Olyan technológiai cégek, mint a Microsoft és a Google DeepMinds, régóta versengenek, hogy új mesterséges intelligencia eszközöket integráljanak a kórházi egészségügyi szolgáltatásokba, csökkentve az egészségügyi dolgozók kiégésének lehetőségét.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.