Mely gyerekeket taglózza le az ételallergia?

Napjainkban sajnos igen sokakat érint az élelmiszer-allergia. Az azonban, hogy melyik fajba, etnikai csoportba tartozik az ember, nagymértékben befolyásolhatja, hogy mire érzékeny.
Nem mindegy, melyik embercsoportba tartozunk – legalábbis az ételallergia szempontjából. Egy amerikai tanulmányból most kiderült, hogy a feketebőrű és a spanyolajkú gyermekeknél sokkal jellemzőbb a kukorica-, kagyló- és hal allergia, mint a fehérbőrűeknél.
Világossá vált az is, hogy összehasonlítva őket a fehérekkel, a feketebőrű csemeték hajlamosabbak az asztmára, az ekcémára, valamint a szója allergiára.
Egyes gyerekeknek elég, ha esznek a földimogyoróból - súlyos reakcióra számíthatnak
Az eredményeket a 817 gyermek bevonásával készült tanulmány részletezte - az alanyok közül mindenkinél megállapították az étel-allergiát, születésük és 18 éves koruk között valamely időszakban. Kiderült, hogy a faji és az etnikai hovatartozás igen fontos tényező abban, miként érinti az élelmiszer-allergia az embereket.
„Az Egyesült Államokban az ételallergia egy igen elterjedt probléma – magyarázta dr. Mahboobeh Mahdavinia, a tanulmány vezető szerzője, a Chicagói Rush Egyetem allergia- és immunológia szakértője. – Célunk az volt, hogy jellemezzük ezeknél a gyermekeknél az allergia kimenetelét, valamint azonosítsuk a köztük levő eltéréseket a megfelelő kezelésekhez, nevezetesen az afro-amerikai, a latin és a fehér élelmiszerallergiával küzdő gyerekek esetében.”
Az ételallergia csak Amerikában a gyerekek 8 százalékánál fordul elő.
A leggyakrabban a földimogyoróra érzékenyek a gyerekek, mindhárom csoportban. A fehérbőrűeknél sokkal sűrűbben fordul azonban elő a csonthéjas-allergia, beleértve a mandulát, a brazil diót, a kesudiót és a pekándiót, mint a feketebőrűeknél és a spanyoloknál. A csonthájasokra való allergia érdekes módon különbözik a földimogyoró-allergiától.
A feketebőrű és a spanyolajkú gyerekek ételallergia szempontjából veszélyeztetettebbek
„A legaggasztóbb az, hogy az afro-amerikai ás a spanyol gyermekeknek jelentősen nagyobb az esélyük az élelmiszerből származó anafilaxiás sokkra is, amely egy súlyos allergiás reakció. Ugyanők azok, akik gyakrabban kerülnek a sürgősségire az ételallergiából származó reakciók miatt, összevetve őket a fehérbőrű gyerekkel” – mondta el dr. Mahboobeh Mahdavinia.
A szakember szerint további kutatásokra van szükség, hogy azonosítsák az élelmiszer-allergiát és érzékenységet minden embercsoportra nézve, ennek segítségével ugyanis kifejleszthetnek egy „kultúraspecifikus”, jóval hatékonyabb oktatási programot az ételallergiák kimenetelének javítása érdekében.
A tanulmány a Journal of Allergy and Clinical Immunology szaklapban jelent meg.
Kapcsolódó cikk:
Számít a lisztérzékenységnél, hol és mikor születtél
A reggeli kihagyása hizlalja a gyerekeket?
Jobban olvas a gyerek, ha ilyen az étrendje
A stresszes gyerekkor magas vérnyomással jár?
B.A.