Krumpli heti 4-szer = magas vérnyomás?
A burgonya számos nemzet konyhájának része – ám ha túl sokat eszünk belőle, mindegy, milyen formában, az emelheti a vérnyomásunkat – derítette ki egy új tanulmány.
Nem kevés ebédlő asztalra kerül rendszeresen krumpli. Köretként nagyon sokan fogyasztják, számos nemzetnél az étrend szerves része. Nem szabad azonban túlzásba vinni – egy új tanulmány szerint ugyanis, mindegy, milyen formában tálaljuk, főzve, sütve vagy püréként, ettől még emeli a magas vérnyomás kockázatát.
A Harvard egyetem kutatóinak tanulmányából kiderül, hogy ha valaki heti négy alkalomnál többször fogyaszt burgonyát, az a főtt krumpli, forralt vagy törött burgonya esetén 11 százalékkal, míg sült változatban 17 százalékkal növeli annak esélyét, hogy magas legyen a vérnyomásunk, összehasonlítva a helyzetet azzal, amikor csupán havi egyszer fogyasztja valaki. Érdekes egyébként, hogy a krumpliból készült chips nem emelte a kockázatot.
A krumpli minden formában növeli a vérnyomást?
A kutatók abban bíznak, folytatódhat a burgonyával kapcsolatos vizsgálat, s minél több ember redukálja majd le a felfedezések hatására a krumpli fogyasztását – mondta el Dr. Lea Borgi, a bostoni Brigham és Női Kórház vezető kutatója.
Egy dietetikus ugyanakkor, aki nem volt részese a tanulmánynak, hozzátette, hogy a probléma nem is elsősorban a burgonyával van, hanem azokkal a kiegészítőkkel, amelyeket hozzájuk eszünk. Így például a bacon szeletekkel vagy a különféle öntetekkel.
A tanulmány keretében Dr. Borgi és kollégái több mint 187 ezer férfit és nőt vizsgáltak meg – ők is részesei voltak egy nagyszabású amerikai tanulmánynak, mely több mint 20 éven át tartott. Ez idő alatt a résztvevők időről-időre kérdőíveket töltöttek ki étrendjükkel kapcsolatban. A tanulmány kezdetekor még senkinek nem volt magas vérnyomása.
Más zöldségekkel szemben a krumplinak magas az ún. glikémiás indexe. Ez kiváltja a vércukorszint emelkedését, mely megmagyarázhatja a felfedezéseket. A glikémiás index azt méri, hogyan növelik a szénhidrátok a vércukor szintjét.
Sokak szerint a kiegészítőkkel is baj van
Dr.Borgi ugyanakkor megjegyezte: a tanulmány nem bizonyítja, hogy a krumpli magas vérnyomást okoz, csupán azt mondja, hogy úgy tűnik, összefüggésbe hozható a megnövekedett rizikóval.
A kutatók szerint máris csökkenti a magas vérnyomás esélyét, ha legalább heti egyszer mással helyettesítjük a krumplit: egy keményítőt nem tartalmazó zöldséggel.
A burgonya egyébként egészséges ételnek számít: remek C-vitamin-, kálium-, ásványi anyag forrás, energiát és rostot tartalmaz (nem hámozott állapotban). Önmagában, ízesítők nélkül valóban igen értékes táplálék.
Ha például zsírszegény tejjel, olíva olajjal, szójatejjel készítjük el, gyógynövény fűszerekkel tálaljuk vagy keverjük egyéb zöldségekkel, spenóttal, fokhagymával, mindjárt más a megítélése.
A tanulmányt a BMJ szaklap közölte.
Kapcsolódó cikk:
A húsfogyasztás magas vérnyomáshoz vezet
A zöld krumpli akár halálos is lehet?
B.A.