A húsfogyasztás magas vérnyomáshoz vezet?
Legújabb kutatások kimutatták, hogy a vegetáriánus étrenden élők vérnyomása lényegesen alacsonyabb, húsfogyasztó társaiknál.
A tanulmány 22 ezer ember bevonásával készült, mely az eddigi vegetáriánus étrenddel kapcsolatos kutatásokat is felülvizsgálta. A mérések alapján átlagban a vérnyomáscsökkenés a vegetáriánusok és a húsfogyasztók között 5-7 higany milliméter (mm / Hg) a szisztolés érték esetében (a felső szám) és 2 és 5 mm / Hg a diasztolés érték esetében (az alsó szám). Bár ezek a számok nem túl magyok, már elegek ahhoz, hogy 9%-al csökkentsék a szívroham kockázatát, és 14%-al a stroke kockázatát.
A magas vérnyomás kialakulásához hozzájárulhat a húsfogyasztás is
A tanulmány szerint a különböző vegetáriánus étrendek között nincsen különbség, így a felmérés során sem különböztették meg az eltérő vegetáriánus diétát folytató személyeket. Ahogy a felmérés vezető kutatója nyilatkozta: "Nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a speciális vegetáriánus étkezési szokások esetében."
Mi okozhatja a kedvezőbb vérnyomásértékeket?
A tanulmány nem tudott egyértelműen rámutatni, hogy melyek azok az ételek amelyek a hús elhagyása mellett csökkentőleg hatnak a vérnyomásra, ám általánosságban elmondható, hogy a vegetáriánus étrend magas nátrium-,kálium-és növényi fehérje sajátossága vérnyomás csökkentő tulajdonsággal bír.
A növényi fehérjék és a magas ásványi anyag tartalom teszi élettanilag kedvezőbbé a vegetáriánus étrendet
A kardiológus szakorvosok szerint, ezen vizsgálat eredményei azonban még kezdetlegesek, így még nem jelentik ki egyértelműen, hogy a magas vérnyomás betegségtől szenvedő páciensek problémájára megoldás lenne a hús elhagyása. Ehhez még számos további felmérés elvégzése szükséges, jóval nagyobb számú emberre nézve, mind a mintacsoport (vegetáriánusok) és mind a kontrollcsoport esetében (húsfogyasztók).
(SJ)