2016. 06. 16. - 12:40

Kávé mehet, de semmi se túl forrón!

Kávé mehet, de semmi se túl forrón!

Erről a közkedvelt koffeines italról igen sok mindent el lehet mondani – számos előnye és hátránya van, de a jelek szerint azzal nem vádolható, hogy köze van a rák kialakulásához.

A kávét szeretjük. Sokan isszuk is. Van, aki az ágyból sem tud kikelni nélküle. Noha túlzásba vinni nem szabad a fogyasztását, bizonyos betegségek megelőzésében még segít is ez a jellegzetes aromájú koffeines ital.

Arra azonban, hogy a rák kialakulásához köze lenne a kávéfogyasztásnak, nincs elegendő bizonyíték. Az International Agency for Research on Cancer (IARC) rákkutatással foglalkozó nemzetközi szervezet szerint a nem minősül potenciális rákkeltőnek.

Kávé és kalács

Kávé és péksütemény - nagyon sok ember indítja velük a napot

Owen Yang, az Oxfordi Egyetem epidemiológus kutatója elmondta: nem bizonyos abban, miért volt a kávé magas kategóriába sorolva a rákkeltő anyagok körében. Ő vizsgálta meg a lehetséges összefüggést a népszerű koffeines ital és a rákos megbetegedés között.

Az AP hírügynökségnek tett nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a rendelkezésre álló legjobb bizonyíték azt sugallja, a kávé nem emeli a rák kockázatát. Yang egyébként nem volt az IARC szakértői csoportjának résztvevője, amely ismételten megvizsgálta a kapcsolatot a kávé és a rák között.

Kávés csésze

A kávé mindennapjaink része

 

A konklúziót a The Lancet Oncology szaklap közölte.

A nemzetközi szervezet ugyanakkor rámutatott arra, hogy a nagyon forró italok fogyasztása, bármi legyen is az, potenciálisan növeli a rák kockázatát – ezeket "valószínűleg rákkeltőnek” nevezték az emberekre nézve.

Összességében tehát mindenben a mértékletesség a legjobb…

Kapcsolódó cikkek:

Ne edd! De mégis, mi a különbség? 

Akár halálos is lehet a zöld krumpli?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.