Kávé mehet, de semmi se túl forrón!
Erről a közkedvelt koffeines italról igen sok mindent el lehet mondani – számos előnye és hátránya van, de a jelek szerint azzal nem vádolható, hogy köze van a rák kialakulásához.
A kávét szeretjük. Sokan isszuk is. Van, aki az ágyból sem tud kikelni nélküle. Noha túlzásba vinni nem szabad a fogyasztását, bizonyos betegségek megelőzésében még segít is ez a jellegzetes aromájú koffeines ital.
Arra azonban, hogy a rák kialakulásához köze lenne a kávéfogyasztásnak, nincs elegendő bizonyíték. Az International Agency for Research on Cancer (IARC) rákkutatással foglalkozó nemzetközi szervezet szerint a nem minősül potenciális rákkeltőnek.
Kávé és péksütemény - nagyon sok ember indítja velük a napot
Owen Yang, az Oxfordi Egyetem epidemiológus kutatója elmondta: nem bizonyos abban, miért volt a kávé magas kategóriába sorolva a rákkeltő anyagok körében. Ő vizsgálta meg a lehetséges összefüggést a népszerű koffeines ital és a rákos megbetegedés között.
Az AP hírügynökségnek tett nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a rendelkezésre álló legjobb bizonyíték azt sugallja, a kávé nem emeli a rák kockázatát. Yang egyébként nem volt az IARC szakértői csoportjának résztvevője, amely ismételten megvizsgálta a kapcsolatot a kávé és a rák között.
A kávé mindennapjaink része
A konklúziót a The Lancet Oncology szaklap közölte.
A nemzetközi szervezet ugyanakkor rámutatott arra, hogy a nagyon forró italok fogyasztása, bármi legyen is az, potenciálisan növeli a rák kockázatát – ezeket "valószínűleg rákkeltőnek” nevezték az emberekre nézve.
Összességében tehát mindenben a mértékletesség a legjobb…
Kapcsolódó cikkek:
Ne edd! De mégis, mi a különbség?
Akár halálos is lehet a zöld krumpli?
B.A.