2010. 02. 04. - 06:00

A staphylococcus baktérium

A staphylococcus baktérium

A staphylococcus egy Gram-pozitív baktériumnemzetség, melynek egyik legemlítésreméltóbb tagja a staphylococcus aureus baktérium.

A törzs baktériumjai gömbölyű sejtekkel rendelkeznek, átmérőjük fél, és másfél mikrométer közötti, párban, vagy szabálytalan csomókban helyezkednek el, mint egy fürt szőlőn a szemek, mozogni nem képesek. Szaporodásuk nagyjából negyven fok körüli hömérsékleten optimális. A nemzetség tagja a staphylococcus aureus baktérium, mely az egyik leggyakrabban előforduló gennykeltő baktérium, fontos szerephez jut azonban az ételmérgezésekben, vagy a kórházi járványok során is. Sejtjei egyedül, vagy párosan állnak, átmérőjük fél mikrométer, és egy mikrométer között van.

 

staphylococcus

Pozitív staphylococcus fertőzés a bal oldalon

 

Léteznek tok nélküli, és tokos sejtjeik. Előbbiek szaporítása során észlelhető, hogy a kolóniák simák tapintásra, kerek formájúak, és átlátszóak. Utóbbi tulajdonság a kolónia öregedésével fokozódik. A tokkal rendelkező telepeknél csillogó, nedves felület figyelhető meg, ezek mérete kisebb. Vannak esetek, mikor a tokkal rendelkező A telepek színe a szürkéstől egészen a narancssárgáig terjedhet, kis mértékű festődés mutatható ki.

 

hordeolum

Az árpát is a staphylococcus aureus okoza

 

Előfordulása szempontjából gyakori, hiszen potenciális kórokozók, megtalálhatóak az egészséges ember testfelszínén, az élelmiszerekben, a torokban, és az orrban is. Legtöbb esetben kórházi osztályokon fertőz. Egyes típusai akár évekig is élnek, gyakran okoznak csoportos ételmérgezést, melynek tüneteiért a baktérium által termelt enterotoxin tehető felelőssé. Sok esetben például a tejes fagylaltok lehetnek a fertőzés forrásai.

 

 

-TKL-

 

 

További hírek: MCOnet Egészség Online

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.