2018. 02. 22. - 13:20

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat hordozzanak ide-oda a Honvédkórház területén és saját liften közlekednek.

A valódi robotok már nemcsak sci-fikben segítenek az embereknek: találkozhatunk velük a Honvédkórházban is.

Igaz ugyan, hogy ezek a mesterséges intelligencia által működtetett gépek még csak több száz kiló cipelésére használatosak, ám tény, hogy évek óta jelen vannak a kórházban: 2006 óta a folyosókon közlekednek a lapos robotok, melyeknek darabja 20 millió forint – a svájci-német Swisslog-Telelift robotjai, melyek 25 évig biztosan működnek és ha valami gond van, térítésmentesen szervízelik őket.

A számmal jelölt robotokból nyolc dolgozik a Honvédkórházban

A számmal jelölt robotokból nyolc dolgozik a Honvédkórházban

Varga Lajos alezredes, a MH Egészségügyi Központ Üzemeltetési Osztályának osztályvezetője ugyanakkor megemlíti, hogy már az 1980-as években úgy lett kialakítva az intézmény alagsori folyosója, valamint a liftek előterei, hogy lehessen bennük mozgatni robottargoncákat is. 

Az akkori gépek még csak ételeket szállítottak.

A mostani nyolc darab robot azonban 30-40 ember munkáját látja el, naponta 360-380 szállítást lát el. Beszél angolul és magyarul - leginkább azt kéri, hogy hagyják szabadon az utat előtte. Külön lifteken közlekednek. 

Egy-egy robot nagyjából 100 kiló, de naponta 300, kb. 100-200 kilós konténer mozgatását végzi el: ezekben többnyire steril vagy gyógyszertári anyagokat, ételeket, illetve veszélyes és kommunális hulladékot tárolnak – mondta el Nagy Gábor főtörzsőrmester, aki a rendszer-üzemeltetés részleg vezetője.

Jelentős súlyokat mozgatnak meg a mesterséges intelligencia által vezérelt robotok

Jelentős súlyokat mozgatnak meg a mesterséges intelligencia által vezérelt robotok

A robotok több mint 2 kilométeren viszik-hozzák a dolgokat, ebben lézerszkenner segíti őket. Nagyjából másodpercenként 1,2 métert haladnak, folyamatosan pásztázzák az előttük levő területet és természetesen érzékelik, ha valaki az útjukban áll és figyelmeztetik. Ha valami gond van - például sérül egy robot lézerszkennere és nem érzékeli, hol van -, a szakemberek be tudnak avatkozni.

A mesterséges intelligencia segítségével működő robotok akkumulátorral működnek, melyek 8 órán át hajtják őket, majd ugyanennyi ideig kell tölteni azokat. Ha nem dolgoznak, alvó üzemmódba kapcsolnak.

Egyébként a számmal jelölt – és a betegek által igencsak kedvelt – robotokkal csak az MH Egészségügyi Központ 2007-ben megnyitott épületével lehet találkozni. 

Kapcsolódó cikk:

Japán már fejleszti az idősgondozó robotokat

B.A.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.