2010. 02. 08. - 06:00
A Candida albicans
Ez a gomba a candida gombák osztályának a leggyakrabban előforduló tagja, normális körülmények között is megtalálható a szervezetben.
Több változata is ismert, de mind nincs jelen az emberi szervezetben, azonban igen korán kapcsolatba kerülhetünk vele, akár már csecsemőkorban is. A bélben letelepedett gombák szaporodását a bél baktérium flórája szabályozza, azonban ha ezt valamilyen károsodás éri, akkor a gomba képes az egész szervezetet elözönleni, így a szájat, vagy a garatot.
A candida albicans képe
A gombák sok embert megtámadhatnak. Fokozottan ki vannak téve a fenyegetésnek a lisztérzékenyek, vagy akik más ételallergiától szenvednek. Ugyanez érvényes arra is, aki cukorbeteg, nem táplálkozik megfelelően, esetleg legyengült az immunrendszere. Ha valaki feszült, sokat stresszel, fogamzásgátlókat, szteroidokat, vagy gyakran antibiotikumokat szed, annak is érdemes odafigyelni. Amennyiben a gombák túlzott mértékben elterjednek, úgy különböző, együttes, vagy akár külön tüneteket is okozhatnak, melyeknek fő oka a gombák által kibocsájtott méreganyag.
Kerülni kell az olyan élelmiszereket, melyekből a gombák is táplálkozhatnak
Pár, az egyébként rengeteg tünet közül: ingerlékenység, fejfájás, letargia, különböző bőrön jelentkező tünetek, tartós hajhullás, látásromlás. A candida észlelése könnyű, hiszen kimutatható a nyálkahártyákból, testnedvekből, vagy a székletből is, akár már otthon is elvégezhetjük. Gombás fertőzés esetén több szempontot is figyelembe kell vennünk. Elsősorban kerülni kell minden olyan ételt, amiből a gomba táplálkozhat, ilyen például a csokoládé, vagy az élesztő felhasználásával készült élelmiszerek. Fontos olyan szerek rendszeres fogyasztása, melyek erősítik az immunrendszert. Ezek mellett erősíteni kell a bél mikroflóráját, és gomba ellenes szereket kell fogyasztani.
-TKL-
További hírek: MCOnet Egészség Online