2024. 05. 14. - 09:00

Műtét nagy távolságból - 5 dolog, ami a sebészeti robotikát átalakíthatja

Műtét nagy távolságból - 5 dolog, ami a sebészeti robotikát átalakíthatja

Egyre több lehetőséget kínálnak a sebészeti robotok, amelyek nemcsak egyre kisebbek, de okosabbak is. Milyen fejlesztésekkel alakítható a továbbiakban a sebészeti robotika?

Ahogyan a robotok fejlesztése során szinte minden terület, úgy a sebészeti robotika is komoly előrelépéseket tapasztal, s ebben a tekintetben 2024 is izgalmas évnek ígérkezik.
 
Ennek okai között első cikkünkben említésre került a Da Vinci 5 rendszer engedélyezése és a kisebb konzolok megjelenése.
 
Ilyen fejlesztés azonban a távolsági kapcsolat meghajtása is, amely a távolról végzett operációknál bír komoly jelentőséggel.
 
Távkapcsolati meghajtás
 
A sebészeti robotikai cégek felismerik a távoli kapcsolat fontosságát. Az Intuitive és a Medtronic például prezentációi során rendszerei nagy távolságú elérhetőségére összpontosít.
 
Műtét nagy távolságból - 5 dolog, ami a sebészeti robotikát átalakíthatja
Műtét nagy távolságból - A Da Vinci 5 robotrendszer az egyik, amely a sebészeti robotikát átalakíthatja
 
Láható azonban a távoli sebészet támogatására épített infrastruktúra megjelenése is. Egyesek számára az 5G jelenti a folyamatos kapcsolatot.
 
Yulun Wang vállalkozó ugyanakkor – aki a sebészeti robotikai szektor alapítójaként is jellemezhető – létrehozta a Sovato Health-et, készen arra, hogy egy másik hálózatot fejlesszen ki, amely az optikai kábelek meglévő infrastruktúráját használja fel.
 
Wangnak rendelkezik készségekkel ahhoz, hogy a trendeket megelőzze. 1990-ben alapította a Computer Motiont, 5 évvel az Intuitive elindítása előtt.
 
A vállalatok mostanra, 13 évvel később egyesülnének egy szabadalmi vita megoldásaként, így Wang az nTouch távegészségügyi cég társalapítója lehetne, melyet a Teladoc 2020-ban vásárolt meg.
 
A páciensek számára előnyös a távoli ellátás, szívesen használják a lehetőséget - részben a koronavírus járványnak köszönhetően. A szabályozó hatóságok és a kórházak egyaránt úgy látják, szükségük van a sebészek kiterjesztésére.
 
Képes kezelni a forgalmat a távközlési hálózat
 
Technikai oldalról a Sovato vezetői elmondták: a jelenlegi távközlési hálózat képes kezelni a forgalmat.
 
Wang emlékeztetett arra, hogy a világ első, Computer Motion rendszerrel végrehajtott transzatlanti műtétje 2000-ben 15 mérnök által felügyelt ATM-vonalon futott.
 
Manapság viszont rengeteg az optikai kábel. A robotsebészeti cégek távolról vezérelhető rendszereket építenek.
 
Brian Miller, az Intuitive Surgical ügyvezető alelnöke és digitális igazgatója a DeviceTalks Boston konferencia keretében már bemutatta a Da Vinci 5 robotrendszer számos új funkcióját, beleértve a távoli sebészeti lehetőségeket is.
 
Ugyanezen esemény zárásaként Rajit Kamal, a Medtronic sebészeti robotikáért felelős alelnöke és vezérigazgatója a Hugo RAS távoli funkcionalitását ismertette a DeviceTalks Boston és a közös helyszínű Robotics Summit & Expo résztvevői számára.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.