Mindenmentes gyümölcsszósz
A gyümölcsszószt liszt, és tejtermékek nélkül is el lehet készíteni a lehető legegészségesebb módon a lehető legmagasabb valódi gyümölcstartalommal.
A következő recept csak irányadó és csak az arányai mérvadóak, hiszen bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni.
Almás-meggyes gyümölcsszósz
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 1 kg meggy
- 2 csomag vaníliás pudingpor / vagy 80g gluténmentes étkezési keményítő
- fahéj
- vaníliarúd
- édesítő
- víz
+ opcionális: mazsola
Az elkészült szószt töltelékként és öntetként is felhasználhatjuk és tálalhatjuk egyaránt édes és sós fogásokhoz is
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk és 2-3 centis kockákra vagdossuk. Beletesszük a lábosba, jól megszórjuk fahéjjal és összekeverjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje és közepes lángon forrástól számítva 8-10 perc alatt puhára főzzük. Amíg fő, kimagozzuk a meggyet, a pudingport pedig egy nagyobb csészében 1,5-2 dl vízzel elkeverjük. Ha az almát elég puhának ítéljük meg, elzárjuk a gázt és egy merőkanálnyi almát kiveszünk és a meggyhez keverjük. A többi almát botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, majd alacsony lángon vissza tesszük a tűzre forrni. Ha ismételt forr, folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük az elkevert pudingport és sűrűsödésig keverjük. Ha elég sűrű, beleöntjük az almával elkevert meggyet és 1 percig tovább forraljuk. Ha kész, levesszük a tűzről, édesítjük és lefedve fél órát hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Aki édesebben szereti az a gyümölcsökkel együtt mazsolát vagy bármilyen más ízvilágban beleillő aszalt gyümölcsöt is tehet bele.
(SJ)