2020. 02. 10. - 12:40
Kelbimbós tészta sajttal és burgonyával

Íme egy étel, amely bár ránézésre nehéznek tűnhet, nem kell aggódnunk a kettős szénhidrát-kombináció miatt. A teljes kiőrlésű tészta mellett jól megférnek a zöldségek és a sajt.
Szeretnénk, hogy ízletes, laktató, mégis egészséges összetevőkből készüljön az ebéd vagy a vacsora? Íme egy ideális választás, mely vegetáriánusok számára is abszolút meggyőző lehet.
A kettős szénhidrát-kombináció miatt nem kell aggódni, a teljes kiőrlésű tészta és a zöldségek sajttal jól kiegészítik egymást.

Hozzávalók: 750 gramm kelbimbó, félbevágva; 260 gramm sütőburgonya, kockára vágva; 500 gramm teljes kiőrlésű tészta (penne vagy tortiglioni; só; 100 gramm ricotta; 250 gramm Gruyère, kockázva; 50 gramm sótlan vaj, olvasztva; 1 evőkanál fokhagymaolaj; 4 zsályalevél, aprítva; 50 gramm reszelt parmezán (vagy kemény vegetáriánus sajt).
Elkészítése
elegítsük a sütőt 200 fokra, s töltsünk meg egy nagy edényt vízzel, hogy megfőzzük a kelbimbót, a burgonyát és a tésztát. Amikor a víz felforr, bőségesen sózzuk meg, majd rakjuk bele az előkészített kelbimbót, burgonyát és tésztát.
Hagyjuk, hogy a víz ismét felforrjon, főzzük a hozzávalókat 8-10 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul, a tészta pedig „al dente” lesz.
Leszűrés előtt vegyünk ki két csészényi vizet az edényből és tegyük félre.
Tegyük a leszűrt tésztát, kelbimbót és krumplit lasagne tálba vagy sütő edénybe, s adjuk hozzá a ricottát, a Gruyére-t és a két csésze főzővizet, s keverjük össze jól. Adjunk hozzá további folyadékot, ha úgy érezzük, hogy a tészta túl száraz.
Melegítsük fel a vajat és a fokhagyma olajat egy kis serpenyőben és amikor megolvad s kissé már serceg, adjuk a zsályát hozzá és süssük kb. 30 percig, mielőtt az egészet a tésztára kanalazzuk.
Ha ez megvan, szórjunk parmezánt a tetejére és süssük 20 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A legjobb, ha fogyasztás előtt negyed órát még állni hagyjuk.
L.A.