2020. 11. 23. - 11:35

Így készül a rizottó gombával és baconnel

Így készül a rizottó gombával és baconnel

Ízletes egytálétel nagyon sok van, ám a számtalan variáció közül is kiemelkedik ez a kellemes ízvilágot teremtő rizottó.

A rizottó tartalmas, ízletes egytálétel, melyet számos verzióban elkészíthetünk. Gombával és baconnel nemcsak finom, de valóságos ínyenc fogás is.
 
Lássuk, hogyan készül.
 
Hozzávalók: 3 evőkanál olívaolaj; 1 közepes hagyma felvágva; 5 csík bacon, felszeletelve; 225 gramm gomba, szeletelve; 300 gramm (1 és fél csésze) csésze rizs; 120 ml (fél csésze) száraz fehérbor, például Sauvignon Blanc; 1,17 ml (5 csészényi) csirkeleves alaplé; 55 gramm (fél csésze) parmezán sajt, plusz egy kevés a díszítéshez.
 
Ízletes és tartalmas a gombás-bacon-ös rizottó
Ízletes és tartalmas a gombás-bacon-ös rizottó
 
Elkészítés
 
Egy nagyobb serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, közepes hőfokon. Adjuk hozzá a hagymát és süssük 3-4 percig, míg megpuhul és enyhén áttetszővé nem válik.
 
Tegyük bele a bacon-t és kevergessük, míg a baconszeletek ropogóssá válnak.
 
Adjuk az egészhez a gombát és főzzük a keveréket plusz 2 percen át. Majd tegyük bele a rizst, főzzük 1 percig, állandóan kevergetve közben. Fedje be az olaj a rizsszemeket.
 
Keverjük hozzá a bort, s hagyjuk 2-3 percig együtt főni az egész ételt, időnként megkeverve.
 
Adjunk hozzá 235 ml (1 csészényi) csirkeleves alaplét, s főzzük közepes hőfokon még 5 percig a készülő ételt, alkalmanként megkeverve.
 
Amikor a rizs már beszívta a folyadékot, öntsünk az egészhez még 1-2 csésze alaplét. A cél, hogy a folyadék beszívódjon és a rizs jól átfőjön. Ennek időtartama kb. 25-30 perc.
 
Ha készen van, szórjunk parmezánsajtot az étel tetejére, majd vegyük le a tűzről.
 
Jó étvágyat hozzá!
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.