2021. 08. 09. - 11:20

Hogyan készül a ratatouille?

Hogyan készül a ratatouille?

A zöldséges finomságok híveinek kedvence lehet ez a francia fogás, amelyhez számos friss, ízletes zöldséget vegyíthetünk össze. De hogyan készül a jó ratatouille?

A ratatouille egyike a legtöbb zöldséggel készülő, ízletes francia ételeknek. Vegetáriánusok kedvence lehet, de bárki megkedvelheti, aki egyszer megkóstolja.
 
Lássuk, hogyan készül az igazi!
 
Hozzávalók: 2 padlizsán, 6 paradicsom, 2 sárga tök, 2 cukkini.
 
A szószhoz: 2 evőkanál olívaolaj; 1 hagyma, kockára vágva; 4 gerezd fokhagyma, darálva; 1 piros paprika, kockára vágva; 1 sárga paprika, kockára vágva; só ízlés szerint; bors, ízlés szerint; 795 gramm konzerv paradicsom; 2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom (8-10 levél).
 
A ratatouille magában és köretként is nagyon ízletes
A ratatouille magában és köretként is nagyon ízletes
 
Fűszerezés: 2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom (8-10 levél); 1 teáskanál fokhagyma, darálva; 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem; 2 teáskanál friss kakukkfű; só ízlés szerint; bors, ízlés szerint; 4 evőkanál olívaolaj.
 
Elkészítés
 
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
 
Vágjuk fel a padlizsánt, a paradicsomot, a tököt és a cukkinit nagyjából 1 mm-es kerek darabokra, majd tegyük félre.
 
Készítsük el a szószt: melegítsük fel az olívaolajat egy kb. 30 cm-es, sütőbiztos serpenyőben, közepes lángon. Pároljuk benne puhára a hagymát, fokhagymát és a paprikát, kb. 10 percig. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a zúzott paradicsomot.
 
Keverjük, amíg az összetevők teljesen össze nem állnak. Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a bazsalikomot. Keverjük össze újra, majd simítsuk le a mártás felületét egy spatulával.
 
A szeletelt zöldségeket rendezzük váltakozó mintákba a szósz tetejére (például padlizsán, paradicsom, tök, cukkini), a serpenyő külső szélétől a közepéig. Ízesítsük sóval és borssal.
 
Készítsük el a fűszerezést: egy kisebb tálban keverjük össze a bazsalikomot, a fokhagymát, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a sót, a borsot és az olívaolajat.
 
Fedjük le a tepsit fóliával, süssük 40 percig. Takarjuk ki, majd süssük további 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
 
A ratatouille-t főételként vagy köretként is kínálhatjuk. Másnap is tökéletes – csupán le kell fedni fóliával és újra melegíteni 15 percig, 180 fokon. Mikrosütőben pedig egyszerűen a kívánt hőmérsékletre is melegíthetjük.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.