Gyártsunk egy kis gyökérchips-et!
Unjuk már a szokásos ropogtatnivalókat? Készítsünk egyedi chips-et, céklából és burgonyából! Különleges ízt kapunk, ráadásul kevés kalóriával és 10 perc alatt.
Ha szeretünk nassolni, de a szokványos ropogtatnivalóktól (jogosan) tartunk, készítsünk magunknak kalóriában jóval szegényebb, mégis ízletes és egyedi finomságot!
A „gyökérchips” teljes elkészítésének ideje 1 óra 10 perc. Ráadásul ha édes burgonya általában van otthon, csak némi céklát kell pluszban beszereznünk hozzá. Ha szeretjük, a jamszgyökér is jöhet.
A gyökérchipshez reszelőn érdemes felszeletelni a zöldségeket
Hozzávalók:
2 db nagy édes burgonya, 1 nagy jamszgyökér, 2-3 nagyméretű piros cékla, 2-3 aranysárga cékla és tengeri só.
Hogyan készül?
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Szeleteljük fel a zöldségeket olyan vékonyra, ahogyan egy chips kinéz. Legjobb, ha egy erre alkalmas eszközzel vágjuk fel őket. A szeleteket rakjuk papírtörlőre, egyszerre csak egy réteget, ne álljanak egymáson. Szórjuk meg a tengeri sóval, majd hagyjuk állni 15 percet, s töröljük szárazra.
A tepsit fújjuk be egy kevés főzőspray-el, majd – ugyancsak egy rétegben – helyezzük a chips-nek való zöldségeket a felületére.
Süssük 20-30 percig, amíg ropogósak nem lesznek. Végül ismét szórjuk meg egy kis sóval. Hagyjuk hűlni a gyökérchipset 5 percen át, még a tepsiben, mielőtt tálba tesszük.
Tengeri sóval lesz teljes az íz
Ismételjük meg a műveletet az összes felszeletelt zöldséggel, amíg annyi chips-et nem kapunk, amennyire szükségünk van.
Tipp: az ízletesebb összhang kedvéért hasonló zöldségeket süssünk ki chipsnek. A gyökerek hosszabb ideig sülnek és száradnak, mint a burgonya, tehát célszerűbb őket másik tepsiben sütni. Ez azért is hasznos, hogy az egyik zöldségféle ne éghessen meg, míg a másik még át sem sült megfelelően.
Jó étvágyat hozzá!
B.A.