2016. 05. 02. - 15:30

Gyártsunk egy kis gyökérchips-et!

Gyártsunk egy kis gyökérchips-et!

Unjuk már a szokásos ropogtatnivalókat? Készítsünk egyedi chips-et, céklából és burgonyából! Különleges ízt kapunk, ráadásul kevés kalóriával és 10 perc alatt.

Ha szeretünk nassolni, de a szokványos ropogtatnivalóktól (jogosan) tartunk, készítsünk magunknak kalóriában jóval szegényebb, mégis ízletes és egyedi finomságot!

A „gyökérchips” teljes elkészítésének ideje 1 óra 10 perc. Ráadásul ha édes burgonya általában van otthon, csak némi céklát kell pluszban beszereznünk hozzá. Ha szeretjük, a jamszgyökér is jöhet.

A gyökérchipshez reszelőn érdemes felszeletelni a zöldségeket

Hozzávalók:

2 db nagy édes burgonya, 1 nagy jamszgyökér, 2-3 nagyméretű piros cékla, 2-3 aranysárga cékla és tengeri só.

Hogyan készül?

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Szeleteljük fel a zöldségeket olyan vékonyra, ahogyan egy chips kinéz. Legjobb, ha egy erre alkalmas eszközzel vágjuk fel őket. A szeleteket rakjuk papírtörlőre, egyszerre csak egy réteget, ne álljanak egymáson. Szórjuk meg a tengeri sóval, majd hagyjuk állni 15 percet, s töröljük szárazra.

A tepsit fújjuk be egy kevés főzőspray-el, majd – ugyancsak egy rétegben – helyezzük a chips-nek való zöldségeket a felületére.
Süssük 20-30 percig, amíg ropogósak nem lesznek. Végül ismét szórjuk meg egy kis sóval. Hagyjuk hűlni a gyökérchipset 5 percen át, még a tepsiben, mielőtt tálba tesszük.

Tengeri sóval lesz teljes az íz

Ismételjük meg a műveletet az összes felszeletelt zöldséggel, amíg annyi chips-et nem kapunk, amennyire szükségünk van.

Tipp: az ízletesebb összhang kedvéért hasonló zöldségeket süssünk ki chipsnek. A gyökerek hosszabb ideig sülnek és száradnak, mint a burgonya, tehát célszerűbb őket másik tepsiben sütni. Ez azért is hasznos, hogy az egyik zöldségféle ne éghessen meg, míg a másik még át sem sült megfelelően.

Jó étvágyat hozzá!

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.