2021. 04. 12. - 12:58
Epres sajttorta tekercsben
Ettünk már valaha süteményt, amely tulajdonképpen francia pirítós, göngyölve és krémmel töltve? Próbáljuk ki a tekercses epres sajttortát!
Ha a hétvégére valami különlegességgel készülnénk, érdemes kipróbálni ezt az egyedi süteményt. Az epres sajttorta tekercsben meglehetősen furcsa körülmények között készül, de megéri a fáradtságot!
Hozzávalók: 455 gramm (szobahőmérsékletű) natúr krémsajt; 120 gramm porcukor (plusz egy kevés a kész sütemény megszórására); 1 teáskanál vaníliakivonat; 10 szelet toast kenyér (lehet enyhén édes); 4 tojás, szétválasztva; 455 gramm vágott eper; 80 ml tej; 2 teáskanál finomított cukor; 1 teáskanál fahéj; tálaláshoz rizs- vagy juharszirup.
Elkészítés
Készítsük el először a krémet. Egy nagy tálban, spatula segítségével keverjük össze a krémsajtot, porcukrot és a vanília kivonatot. Legyen levegős és sima a keverék.
Fektessünk le a munkaasztalra egy nagyobb darab műanyagfóliát, majd rendezzünk el rajta 4 sor 2 egész szelet toast kenyeret. A sor végére félbevágottak kerüljenek.
Verjünk fel 1 tojást egy kis tálban és a kenyérszeletek minden darabjának bal oldalát kenjünk meg a tojással – a jobb széleket fedjük át kissé egymással, a tojás miatt kissé összeragadnak majd, de ez a cél. Ezután a sorok széleit mind kenjünk be tojással, kivéve az alsó sort. Ragasszuk össze a széleket.
Spatula segítségével terítsük szét a krémet az egészen. Szórjuk rá az epret. Majd a műanyag fólia segítségével tekerjük fel a süteményt és csavarjuk meg a műanyag végét a lezáráshoz.
Fagyasszuk 1 órán át a süteményt.
Egy közepes tálban keverjünk ki 3 tojást, a tejet, a cukrot és a fahéjat.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Vegyük ki a süteményt a fagyasztóból és távolítsuk el a műanyag fóliát. Tegyük a süteményt egy kivajazott tepsibe és kenjünk be a fahéjas-tojásos mixszel (az alját is, óvatosan elfordítva a sütit).
Süssük 12 percig, vagy míg aranybarna nem lesz.
Ha készen van, szórjuk meg porcukorral, vágjuk fel és sziruppal tálaljuk!
L.A.