2022. 05. 09. - 11:00
Epres amerikai palacsinta ínyenceknek
Az amerikai stílussal már egy kis színt viszünk a palacsinta-készítésbe. Hogyan lesz ebből ínycsiklandó epres változat? Lássuk!
Sokan szeretik a palacsintát, amit szerencsére számos változatban el lehet készíteni. Ha azonban magát a tésztát is másként szeretnénk, az amerikai palacsinta mindig jöhet!
Íme egy különleges verzió eperrel, amely pillanatokon belül rabul ejt bennünket!
Hozzávalók:
Az epersziruphoz: 300 gramm eper, negyedelve; 240 ml (1 csésze) víz; 200 gramm (1 csésze) cukor; 1 evőkanál kukoricakeményítő (opcionális); 1 evőkanál víz (opcionális).
A tésztához: 1 tojás, 3 evőkanál vaj, olvasztott; 360 ml (fél csésze) író; 185 gramm (1 és fél csésze) univerzális liszt; 2 evőkanál cukor; 1 evőkanál sütőpor; 1 teáskanál szódabikarbóna; ⅛ teáskanál só; tejszínhab (opcionális).
Epres amerikai palacsinta ínyenceknek
Elkészítés
Készítsük el először az eperszirupot. Egy serpenyőbe, közepes hőfokon együnk fel vizet, adjuk hozzá a cukrot és a negyedelt epreket. Keverjük jól össze és forraljuk fel. Csökkentsük a hőt és hagyjuk főni az egészet 10 percig. Ha a szirup túl híg, keverjünk össze egy kevés kukoricaszirupot és vizet, s adjuk hozzá.
Keverjük össze újra és főzzük, amíg besűrűsödik a szirup - körülbelül 5 percig.
Ezután egy közepes tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat, majd egy másikban a szárazakat.
Lassan adagoljuk a a nedveseket a szárazakhoz és óvatosan keverjük össze, de ne vigyük túlzásba a keverést.
Melegítsük fel a serpenyőt közepes hőfokra, tegyünk bele 1 evőkanálnyi vajat. Öntsünk rá fél csészényi tésztát és süssük, amíg buborékok nem képződnek a palacsinta felületén. Fordítsuk meg, süssük meg ezt a felét is, majd tegyük félre.
Ha mindegyik tésztát kisütöttük, csöpögtessünk a tetejükre eperszirupot és egy adag tejszínhabot – az utóbbit csak akkor, ha szeretnénk.
Jó étvágyat hozzá!
L.A.