2016. 04. 04. - 15:20

Egyedi ízvilág: ananászos-gyömbéres csirke

Egyedi ízvilág: ananászos-gyömbéres csirke

Ha a csirke megszokott változatait már unjuk, dobjuk fel valamivel! Például egy remek ízpárosítással, amelyből a gyümölcs és a gyömbér sem hiányzik.

Valami különlegeset szeretnénk, de a csirke maradjon az alap? Készítsük olyan szósszal, amely egyedi ízt ad neki, s magát a csirkét sem a hagyományos módon fogjuk elkészíteni. 

4-6 adagra számíthatunk az alábbi receptből. Elkészítése ideje 20 perc. Amíg ehető lesz, 35 percet kell várnunk.

Lényeges, hogy jól összeálljanak az ízek

Hozzávalók:

Kb. 480 gramm kicsontozott csirkemell, kis falatnyi darabokra vágva; 2 tojás; 2 evőkanál víz; 1 csésze liszt; 1 teáskanál fokhagymapor; 1 teáskanál paprika; fél teáskanál őrölt gyömbér; hagymapor; fél teáskanál feketebors; fél teáskanál kóser só; ¼ csésze ananászlé; 1/3 csésze + 2 evőkanál barack-ananász konzerv. ¼ csésze szójaszósz; ¼ csésze barna cukor; fél teáskanál kókuszolaj; 3 gerezd fokhagyma, törve; 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér; 1 teáskanál Sriracha szósz; 2 teáskanál kukoricakeményítő; 1 csésze friss ananász, kockákra darabolva.

Hogyan készül?

Melegítsük elő a sütőt. Válasszunk egy megfelelő méretű tepsit és béleljük ki fóliával, illetve olajozzuk ki.
Keverjük össze a tojást és a vizet egy közepes tálban. Ezután egy műanyag zacskóban vegyítsük össze egymással a lisztet, kukoricakeményítőt, a fokhagymaport, paprikát, az őrölt gyömbért, hagymaport, a sót és a borsot. Jól keverjük össze. Mártsuk a csirke darabokat a tojásos lébe és csöpögtessük le a felesleget. Ezután darabonként rakjuk bele a csirkeszeleteket a fűszeres zacskóba és rázogassuk meg benne, így kellően befedi a fűszeres mix.

A végső munkálatok után még rizst kell főznünk hozzá

Helyezzük a szeleteket egymástól kellő távolságra a tepsibe, süssük 10 percig. Utána állítsuk be a sütő rácsot úgy, hogy kissé feljebb álljon a tepsi és süssük további 5 percig. A ropogósság érdekében fordítsuk is meg a csirkeszeleteket és ismét süssük 5 percig.

Készítsük el közben a szószt is: egy kisebb tálban melegítsük fel a kókusz olajat közepes hőmérsékletűre. Tegyük bele a fokhagyma gerezdeket és a friss gyömbért, főzzük 30 másodpercig. Adjuk hozzá az ananász levet, a szójaszószt, a konzerv tartalmát és a barna cukrot, valamint a Srirachát és a kukoricakeményítőt. Jól keverjük össze. Forraljuk fel a szószt, majd csökkentsük a hőt és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik – kb. 3 percig.

Egy nagyobb tálba tegyük bele a csirkedarabokat és a szószt és vonjuk be a szeleteket vele. Adjuk hozzá a friss ananászt is és jól keverjük meg. Kínáljuk rizzsel és díszítsük zöld hagymával!

Jó étvágyat hozzá!

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.