2022. 02. 21. - 12:40

Megalkotják Leonardo da Vinci borát

Megalkotják Leonardo da Vinci borát

Különleges nedűt próbálhat ki hamarosan a világ: Milánóban rekonstruálták az egykori festőzseni szőlőskertjét, melyből bor is készül.

Hamarosan bármely arra járó megkóstolhatja az 1519-ben elhunyt Leonardo da Vinci borát. Szakemberek ugyanis rekonstruálták a festőlegenda milánói szőlőskertjét.
 
A reneszánsz kert minden szempontból olyan, mint az eredeti volt, legyen szó a növény- vagy a szőlőállományról. Vagyis a hangulatban nincs hiba. 
 
Haszonnövényeket már akkoriban is neveltek Olaszország ezen részén, sőt pihenőparkká alakították ezeket a zöldséges- és gyümölcsöskerteket.
 
Leonardo da Vinci egykori csodálatos milánói kertje
Leonardo da Vinci egykori csodálatos milánói kertje
 
Az értékes birtokot 1498-ban kapta – éppen az Utolsó vacsora megfestéséért - Da Vinci, a bőkezű ajándékkal a milánói herceg marasztalni akarta a festőt, aki Firenzéből települt át Milánóba.
 
Az akkoriban 30-as éveiben járó Leonardo azonban nem sokkal később mégis hazaköltözött.
 
Kertje majdnem 10 ezer négyzetméter, melyet most botanikailag is rekonstruáltak: 2007-ben sikerült élő biológiai maradványokat találni Da Vinci idejéből. Az oltványok ezekből valók, az újranemesítettekből pedig újra képesek elkészíteni Leonardo borát.
 
Fotó: Twitter/La Vigna di Leonardo
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.