2022. 03. 07. - 09:23

Kezdő túrázó vagy? Ezekre figyelj!

Kezdő túrázó vagy? Ezekre figyelj!

A koronavírus-járvány miatt bekövetkezett „szobafogság” sokakat ráébresztett, mennyire értékes annak a lehetősége, hogy időt tölthetünk a szabadban. A népszerű turistaútvonalakat szinte ellepték a túrázók; sajnos sokan felkészületlenül vágnak útnak, így megnő a kisebb-nagyobb balesetek kockázata. Az alábbiakban olyan általános javaslatokat gyűjtöttünk össze, amelyek segítséget jelenthetnek, hogy elkerüljük a bajt.

Magyarország területén nem igazán léteznek olyan területek, ahonnan egyenesen haladva két óra alatt ne érnénk el valamilyen infrastruktúrát. Ennek ellenére mégis előfordulnak esetek, amikor túrázókat kell kimenteni a „vadonból”.
 
Ennek ellenére ne legyünk felelőtlenek, a hazai terepviszonyok is komoly erőpróbára tehetik a tapasztalatlan túrázót. Mindig a saját erőnlétünknek megfelelően kell távot és nehézségi szintet választanunk. Ne felejtsük el, hogy a városban sík terepen megtett séta és a folytonos mászás és ereszkedés energiaigénybevétele nem hasonlítható össze. Ráadásul a köves, sáros, egyenetlen talaj még több energiát igényel.
 
Még a tapasztalt túrázók is pontosan megtervezik az útvonalat, különösen abban az esetben, ha ismeretlen terepre tévednek. A mai korban ez egyáltalán nem okozhat gondot, hiszen számos túraútvonaltervező-applikáció áll rendelkezésre. Nekünk csupán arra kell figyelnünk, hogy a mobiltelefonunk töltése kitartson a túra végéig; érdemes egy vésztöltőt is magunkkal vinni arra az esetre, ha az akkumulátor feladná a dolgot.
 
A biztonságunkat képes szavatolni egy kisebb elsősegélycsomag is. Sajnos az erdőkben könnyen összeszedhetünk kisebb sérüléseket, amelyek kötözése és fertőtlenítése gyorsabb gyógyulást eredményez, hiszen védelmet nyerünk a fertőzések kialakulásával szemben. A túrázáshoz összeállított csomagnak tartalmaznia kell sebfertőtlenítőt, sebkötözőt, steril gézt, alkoholos törlőkendőt és közönséges ragtapaszt.
 
Csakis megfelelő öltözetben vágjunk neki a túrának! Ez nem azt jelenti, hogy be kell szabadulnunk a túraboltba és összevásárolni minden haszontalan holmit, de mindenképpen olyan lábbelire lesz szükség, ami megfelelően tartja a lábfejet és kellően masszív talppal rendelkezik. Erősen ajánlott olyan ruházatot választani, ami jó szellőzéssel rendelkezik, illetve képes kipárologtatni a nedvességet. Legyen szó izzadásról vagy némi esőről, a gyorsan száradó ruházattal sokkal jobban járunk.
 
Éppen ezért érdemes réteges ruházatot választani, ami szükség szerint variálható. A hegyeken a mikroklíma egészen különböző lehet, mint a síkvidéki településeken, ráadásul az időjárás igen gyorsan változhat. Egy kisebb esőkabátnak mindig szorítsunk helyet a túratáskában; nagyszerű szolgálatot fog tenni, ha elered az eső.
 
Ha kellő figyelmet fordítunk a felkészülésre, illetve tartózkodunk az önveszélyes viselkedéstől, jelentősen csökkenthetjük a kisebb-nagyobb balesetek kockázatát. A biztonságunk szavatolása érdekében tartsuk szem előtt a legfontosabb ajánlásokat; lehetőleg társsal induljunk útnak, a téli időszakban kötelezően tartsuk be ezt a szabályt.
 
J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.