2022. 07. 06. - 14:54

Fókuszban a térségi fejlesztési tanácsok

Fókuszban a térségi fejlesztési tanácsok
A turisztikai vonzerő, a gyorsforgalmi utak elérhetősége, a munkahelyteremtési és -megtartó képesség, sőt még a kulturális hagyományok ápolása is meghatározó egy térség fejlődése, gazdasági ereje és a helyiek életminősége szempontjából. 
A hazánkban 2018. és 2020. évek között működő nyolc térségi fejlesztési tanács területfejlesztési feladatai az ország 16 megyéjének 528 települését – melyhez hozzáértendő még az M9 gyorsforgalmi út nyomvonalához kapcsolódó több száz település is – érintette. Mindez azt jelenti, hogy a térségi fejlesztési tanácsok céljai, illetve tevékenységük az ország lakóinak döntő többségére hatást gyakorolnak. Az Állami Számvevőszék több nézőpontból értékeli a térségi fejlesztési tanácsok tevékenységét és arra a kérdésre keresi a választ, hogy betöltötték-e a szerepüket a tanácsok, illetve, hogy a tanácsoknál mely területek megerősítése segíti elő a térségi fejlesztési célok megvalósulását.
 
Több tanács nem végzett érdemi tevékenységet 2018-2020. között a térségi fejlesztési tanácsok és munkaszervezeteik nyilatkozatai szerint, illetve az Állami Számvevőszék ellenőrzési dokumentumokon alapuló értékelése alapján a megyehatáron átnyúló fejlesztések tervezéséért és koordinálásáért felelős térségi fejlesztési tanácsok közül. Emellett az ellenőrzés lényeges hiányosságokat azonosított a tanácsok gazdálkodásában, működésében, kiemelten a területfejlesztési feladatok ellátásában, amelyek miatt a tanácsok nem tudták betölteni a szerepüket a térségre vonatkozó fejlesztéspolitika tervezésében és végrehajtásában.
 
A teljes cikket az alábbi linkre kattintva olvashatja el: https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/fokuszban-a-tersegi-fejlesztesi-tanacsok

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.