2022. 09. 21. - 10:06

Dobogós lett a magyar nedű a Pezsgő világbajnokságon

Dobogós lett a magyar nedű a Pezsgő világbajnokságon

Magyar pezsgő ért el kiemelkedő sikert a Pezsgő világbajnokságon: a tradícionális ital alig egy éve van jelen a hazai piacon.

Sikert aratott egy magyar pezsgő a Champagne és Pezsgő világbajnokságon (Champagne & Sparkling Wine World Championships), amely a legnagyobb presztízsű és egyben legszigorúbb verseny ezen italok körében – írta meg a turizmusonline.hu.
 
Dobogós helyet ért el a Pearl&Z új magyar tradicionális pezsgő, melynek a nevét csupán 2021 óta ismerheti a hazai közönség: a Winelovers 100 teszten kóstolhatták meg az érdeklődők, ekkor mutatkozott be a pincészet, s máris megszerezte a 3. helyet a pezsgőversenyen.
 
Závodszky Zoltán, a Pearl&Z márka megálmodója elárulta: szerette volna megmutatni, hogy lehet a nemzetközi megmérettetésen is sikeres magyar pezsgőt készíteni. Első lépésben Ausztriából szereztek be a mai ismeretek alapján itthon őshonos furmint klónokat.
 
Magyar pezsgő ért el kiemelkedő sikert a Pezsgő világbajnokságon
Magyar pezsgő ért el kiemelkedő sikert a Pezsgő világbajnokságon
 
A 2021-es évjáratba 25 százalék chardonnay is került, az arányt később 50 százalékig szeretnék fokozni. A furmint és chardonnay házasítás nem szokványos dolog, ezért a nemzetközi piacon is felkelti a figyelmet – mondta el Závodszky, aki egri és tokaji pincészeteivel is szép nemzetközi sikereket ért már el – írta meg a turizmusonline.hu.
 
A dobogós pezsgőhöz Bálint László nemzetközi borakadémikus szakmai segítségével az egri terroir új telepítésű furmint szőlőjét párosították az ausztriai szakemberek és technológiák adta lehetőségekkel.
 
A Varros & Co. a minőségi champagne-ok és burgundiai borok kereskedője pedig felvette kínálatába a magyar pezsgőt is, bemutatva azt a legjobb magyar és külföldi éttermeknek.
 
A Pearl&Z első évjáratából csupán 3500 palackot készítettek, s az évi 10 ezer palacknál később sem terveznek többet. Závodszky Zoltán elmondta: nincs más célja ezzel a pezsgővel, mint hogy az emberek megismerjék és fogyasztani kezdjék a magyar pezsgőt – tudatta a turizmusonline.hu.
 
Fotó: Facebook/pearlandz
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.