2020. 07. 14. - 12:30
Balatonfüredé az év fagylaltja
Ebben az esztendőben némileg rendhagyó módon rendezték meg az Év Fagylaltja megmérettetést. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete egy balatonfüredi fagyit talált a legjobbnak.
Noha rendhagyó módon, de megtartották az Év Fagylaltja versenyt idén is – május helyett júliusban. Bár az esemény fesztivál jellegű szokott lenni, ebben az évben a régiós elődöntők után az Ipartesület székházában rendezték meg a döntőt – írta meg a turizmusonline.hu.
Kötelező ízt ezúttal sem határoztak meg, vagyis a jelentkezők kedvükre kreatívkodhattak. A megmérettetés célja az volt, hogy népszerűsítsék a hagyományos, jó minőségű kézműves fagyikat.
Idén kézműves kategóriában 43 fagylaltot neveztek az Év Fagylaltja versenyre, míg a fagylalt alapanyag-gyártók, forgalmazók kategóriájában 19 fagylalt mérettetett meg – tudatta a turizmusonline.hu.
A kézműves kategória döntőjébe 13 fagylalt jutott be, ezeket készítették el a versenyzők a zsűri előtt. E kategóriában csak olyan fagyik szerepelhettek, melyek természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek.
Ha a fagylalt tejes, az alap főzött, az öntetek, paszták, díszítések pedig saját készítésűek. Fontos volt az is, hogy betartsák a hagyományos technológiai sorrendet – adta hírül a turizmusonline.hu.
A mezőny erős volt. A legjobbnak azonban a balatonfüredi Füredi Fagyizó Passió-karamelljét választották, Dobó Norbert alkotását. Ez a fagyi kapta az aranyérmet.
A díjazottak még:
Ezüstérem:
Törökmézes vanília – Dobó Norbert, Füredi Fagyizó – Balatonfüred
Bronzérem:
Modena Kincse – Koncz Andrea, Sissi Kézműves Fagyizó – Gödöllő
Zöldcitrom egy csipetnyi mentával – Somogyi Renáta, Bringatanya Fagyizó, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás
Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye:
Aranyérem:
Ropogós pisztácia sorbet - Gácsi Zoltán (Goodwill Kft. – Nagytarcsa)
Ezüstérem:
Yuzu-mangó-karamell – Kálmán Regina (m-Gel Hungary Kft. – Budapest)
Bronzérem:
Cseresznyés brownie – Magyar Zoltán (König-Units Kft. – Üllő)
Fotó: Facebook / Füredi Fagyizó
L.A.