2022. 04. 21. - 11:10

Az alkoholíz sem hiányzik az alkoholmentes sörből

Az alkoholíz sem hiányzik az alkoholmentes sörből

Noha sokan keresik az alkoholmentes söröket, mégsem olyan nagy a népszerűségük. Erre a problémára szolgál most megoldással a mentes, de alkoholízű sör.

Bár sokan veszik az alkoholmentes söröket – különösen, ha vezetnek vagy nem ihatnak valami miatt alkoholt -, mégsem annyira népszerűek. Számos ember az ízüket nem érzi jónak egy hagyományos sörhöz képest.
 
Ez adta a lökést a valóban alkoholízű sör feltalálásához. Dán kutatók kifejlesztettek egy módszert, amely segít, hogy az alkoholmentes sör íze ne legyen „vizes” hatású – írta meg a turizmusonline.hu.
 
A Koppenhágai Egyetem professzora, Sotirios Kampranis állt elő a megoldással, aki kollégájával, Simon Dusséaux-vel dolgozott együtt a módszeren. A sörből a professzor elmondása szerint hiányzik a komló aromája, amelyet különleges molekulák segítségével pótolni lehet.
 
Az alkoholíz sem hiányzik az alkoholmentes sörből
Az alkoholíz sem hiányzik az alkoholmentes sörből
 
A művelethez szükség van a sütőiparban pékélesztőnek hívott mikroorganizmusra, illetve ún. monoterpenoidokra. A mikroorganizmusok képesek arra, hogy a komló aromamolekuláit felszabadítsák – ezeket össze kell gyűjteni, majd a sörfőzési folyamat végén hozzáadni a készülő italhoz – tudatta a turizmusonline.hu.
 
Az eredmény nemcsak sörösebb íz miatt jó – költséghatékonyabb is ez a módszer. A komló helyett ugyanis csak illatra és az ízt átadó molekulára van szükség.
 
A találmánnyal a fenntarthatóbb sörfőzési eljárás is kezdetét veheti.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.