2022. 04. 21. - 11:10
Az alkoholíz sem hiányzik az alkoholmentes sörből
Noha sokan keresik az alkoholmentes söröket, mégsem olyan nagy a népszerűségük. Erre a problémára szolgál most megoldással a mentes, de alkoholízű sör.
Bár sokan veszik az alkoholmentes söröket – különösen, ha vezetnek vagy nem ihatnak valami miatt alkoholt -, mégsem annyira népszerűek. Számos ember az ízüket nem érzi jónak egy hagyományos sörhöz képest.
Ez adta a lökést a valóban alkoholízű sör feltalálásához. Dán kutatók kifejlesztettek egy módszert, amely segít, hogy az alkoholmentes sör íze ne legyen „vizes” hatású – írta meg a turizmusonline.hu.
A Koppenhágai Egyetem professzora, Sotirios Kampranis állt elő a megoldással, aki kollégájával, Simon Dusséaux-vel dolgozott együtt a módszeren. A sörből a professzor elmondása szerint hiányzik a komló aromája, amelyet különleges molekulák segítségével pótolni lehet.
Az alkoholíz sem hiányzik az alkoholmentes sörből
A művelethez szükség van a sütőiparban pékélesztőnek hívott mikroorganizmusra, illetve ún. monoterpenoidokra. A mikroorganizmusok képesek arra, hogy a komló aromamolekuláit felszabadítsák – ezeket össze kell gyűjteni, majd a sörfőzési folyamat végén hozzáadni a készülő italhoz – tudatta a turizmusonline.hu.
Az eredmény nemcsak sörösebb íz miatt jó – költséghatékonyabb is ez a módszer. A komló helyett ugyanis csak illatra és az ízt átadó molekulára van szükség.
A találmánnyal a fenntarthatóbb sörfőzési eljárás is kezdetét veheti.
L.A.