2022. 05. 23. - 09:50
Árpából lett a kakaó
Meghökkentő: kakaót nem tartalmazó csokialternatíva készült egy - nem újkeletű - erjesztési eljárással. A kakaómentes csokoládé lényegében árpa.
Újabb meglepő újdonság született a gasztronómiában: egy londoni startup cég kakaómentes csokoládét hozott létre.
A WNWN elnevezésű csoport árpaszubsztrátumot használt alapul. Ez ugyanis egy bizonyos baktériumkombináció és erjesztés használatával átalakul barna pasztává.
A megoldással teljesen kihagyható a kakaóbabok héjazása és megpörkölése, de gyártás további része pedig megegyzik a hagyományos csokoládééval - tudatta a The Spoon.
Egy londoni startup cég kakaómentes csokoládét hozott létre
Az újdonság nemcsak különleges, de ökológiai lábnyoma is kisebb. Csaknem 80 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. A nyersanyag előállítása kapcsán semmilyen etikailag kifogásolható körülmény nem merül fel – tudatta a The Spoon.
Az árpaszubsztrátum alapú csoki emelett manapság igencsak értékelt előnyökkel bír: glutén. és pálmaolajmentes, vegán, koffein sincs benne. Emellett kevesebb cukorral készül, mint a hagyományos.
A terméket a startup cég már kínálja, saját honlapján keresztül. Ára dobozonként 10 font, azaz jelenleg nagyjából 4500 forint.
Fotó: WnWnfoodlabs.com
L.A.